De vijfde bijeenkomst van dit topgroepje. Het thema werd deze keer vastgelegd op “Sangiovese”.
Dat betekende dus weer bijstuderen voor mij (oprechte dank voor alle antwoorden op dit topic Sangiovese-tip).
En hoe meer ik las en opzocht, hoe meer ik gefascineerd werd door deze druif.
Het werd weer een middag en avond om niet snel te vergeten.
Alles werd blind geschonken, na elke wijn wordt de fles bekend gemaakt.De lat werd al meteen hoog gelegd met een wit “aperitiefje”.
1- Bourgogne Blanc 2014 Domaine Roulot.
Ikzelf heb de hype helemaal gemist, maar dit is momenteel een cultdomein (Meursault).
Eerst rijpere tonen in de neus, nootjes, marsepein, dan komen appel, peer en citrus opzetten. In de mond verrassend jonger dan de neus doet vermoeden. Firs, zachte citrus, de complexiteit neemt toe als de wijn een beetje opwarmt. Gebalanceerde aciditeit en fijne mineraliteit. Medium lange afdronk met puurheid. Mooie wijn!

2-Il Poggione Rosso di Montalcino 2013
Rode kers, aardbei, fijne kruidigheid, later wat jammy en zoeter fruit, hout en munt, en wat mineraliteit. In het lege glas zwart fruit en cacao. Sappig rood fruit in aanzet, met donkerder fruit in midden. Lichtvoetig mondgevoel, de fruitgedrevenheid houdt de tannines die naar het einde toe toch erg aanwezig zijn mooi in toom. Goede lengte in afdronk. Ik vond dit heel mooi, zeker P/K.
 
3- Maria Galassi Smember Senza Solfiti Aggiunti DOC Romagna Sangiovese Superior 2015
Natuurlijke wijn uit Emilia-Romagna.
Expressieve fruitneus, violet, rood en paars fruit, rode bessen. Kaneel, spekulaaskruiden.
Sappige korreligheid met fris rood fruit. Rond en sappig, tannines zijn zacht, pas naar het einde toe komen ze de kop op steken. Ongecompliceerde wijn op zijn fruit, met mooie balans.
4- Poggio di Sotto Rosso di Montalcino 2011
Rijpt twee jaar, en wordt een “kleine Brunello” genoemd.
Mooie neus, floraal, rijp fruit met wat hout, olijfolie, fijne kruidigheid: peperig en munt. Extreem veel finesse in de mond. Sappig, zwart fruit, veel materie, fijn houtgebruik. Subtiele tannines.
Alles (fruit, aciditeit, alcohol, hout, tannine) is zo mooi in balans in deze wijn! Top!!
5- Astorre Noti Rosso di Montalcino 2013
Hout en vanille in de neus, het fruit is eerder gestoofd en gedroogd (vijg, pruimen), ook theeblaadjes.
In de mond ook gestoofd en gedroogd fruit, warm en rijp mondgevoel, maar wel sappig. De tannines zijn net iets drogend. Op zich een meer dan correcte wijn, het verschil met voorgaande is echter enorm.
 
6- Podere Giodo IGT Toscana 2013
Giodo is het eigen project van Carlo Ferrini, belangrijk oenoloog en adviseur voor veel en grote wijnhuizen in Italië.
Complexe neus met primair rood fruit, fijne kruidigheid, sprokkelhout, veel finesse. Er is styeeds wat te ontdekken in dit glas. Kers, braam, bosbes, thee, peper…
Vol in aanzet, suave tannines die de fijne structuur mee ondersteunen. Het hout zit al mooi verweven, hoewel dit nog piepjong is. Mist misschien net wat fraicheur om top te zijn.
7- Podere Giodo Brunello di Montalcino 2011
We wisten van mekaar niet wie wat ging meebrengen, dus Raf wil plots zijn wijn schenken als hij het etiket van de voorgaande ziet. Naderhand zou blijken waarom: ook de grote Brunello van Carlo Ferrini komt op de proeftafel!
Geweldig om dit duo na elkaar te kunnen proeven.
Zwart fruit, vanille, truffel en olijven. Balsamico. Stenig mineraal. Grootse neus!
Fijnfruitige aciditeit bij aanzet, met nadien rood en zwart fruit, edele tannines, wat warme alcohol. Korrelig mondgevoel met grote lengte. Krachtig, compleet, finesse. Wat een topwijn!

 

8- Podere Salicutti ‘Sorgente’ Rosso di Montalcino 2013
Even terug naar Rosso di Montalcino. Dit is een biologische Rosso.
Primair kersenrood in het glas. Kruidige neus met okkernoot, peper, beetje paprika en opgelegde kersen.
Kruidigheid ook in aanzet, met direct tannines op de voorgrond. De fijne zuurtjes maken het terug aangenaam. Krachtige wijn, jong en nog wat hoekig. Dit heeft tijd nodig. Maar gaat helemaal goed komen…

9- Màté Brunello di Montalcino 2009
Evolutieve neus met wat azijnzuur eerst. Animaal, gekookt, tabak. Onder het tertiaire rijpe kersen of pruimen, mineraliteit.
In aanzet wat groenig, en gestoofd fruit. Opulente stijl, rijpe tannines, wel lange afdronk. Beetje vreemde wijn…

10- Piancornello Brunello di Montalcino 2011
Evolutieve etherische neus, aards, ijzer. Donker warm fruit. Rijpe wijn in aanze. Stevige tannines.
Ik vind dit een moeilijke wijn, die nu precies wat fruit mist.Dat kan ook aan mij liggen: de rest aan de tafel had er geen problemen mee.

11- Seghesio Sangiovese 2010 Alexander Valley Sonoma California USA
Deze mist daarentegen geen fruit…
Heel geconcentreerde kleur, rijp jammy fruit, geconfijt fruit, wat hout en munt. Rozijntjes, pepertjes, leder, pruimen op alcohol.
Overrijp donker fruit in aanzet, krachtpatser. Veel warmte, zelfs wat plomp. Kaneel en vanille en kruiden ook in de mond. Tannineuse, rijpe afdronk, sappig.
Deze wijn moet het niet van zijn finesse hebben maar is wel mooi. Compleet andere stijl dan alle voorgaande wijnen. Toch was er niemand die dit buiten Italië plaatste of zelfs anders dan Brunello durfde benoemen.

12- Isola e Olena Cepparello 2012 IGT Toscana
Een IGT als laatste houden? Dat was pas een verrassing. Maar wat een dijk van een wijn is dit.
Ingetogen, gebalde neus. Moerbei, zware kers, pruimen. Roosjes en teer. Mineraliteit.
In aanzet een mooie aciditeit. Gebalde structuur met véél materie. Sappig, mineraal, krachtig. Fijne tannines die mooie bitters geven. Lange afdronk met zijdezachte tannines. Groots!

Wat een eer om hier bij te mogen zijn. Ik weet niet of iemand van proevers hier mee leest, anders: veel dank, en hopelijk komen er nog veel momenten zoals deze.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.