Sta me toe deze blog op te starten met een niet alledaagse wijn. Uit een niet alledaags wijnland, dan nog. Hongarije, zegt het u iets?
De Oost-Europese landen zijn nochtans aan een heropstanding bezig wat wijn betreft. Hongarije heeft al enige bekendheid natuurlijk. De zoete Tokaji doet wel een belletje rinkelen. Voor rode wijn komen veel mensen misschien niet verder dan “Stierenbloed”. Nochtans is Hongarije het grootste wijnbouwgebied van Midden-Europa, bekend om zijn kwaliteitswijnen en produceert vier miljoen hectoliter per jaar. Het land voert twee derde van zijn productie uit en is daarmee de zesde grootste wijnexporteur ter wereld.

Er zijn 22 historische wijngebieden gedefinieerd. wijngebieden_hongarije

Villány-Siklós (16 op bovenstaand kaartje) is de meest zuidelijke wijnregio van Hongarije en ligt tegen de Kroatische grens.

Hier vinden we de bekroonde wijnmaker Csaba Malatinszky. Hij heeft in Hongarije een enorme status opgebouwd en wordt vooral geroemd voor zijn Cabernet Franc. Malatinszky een begrip in Hongarije en wordt hij alom geprezen voor zijn eigenzinnige aanpak. Zijn filosofie is erop gericht om een expressie en typiciteit van het terroir te geven. Voor de vatrijping gebruikt hij 100% Hongaarse eiken vaten. Hij wenst natuurlijke wijnen te maken en geen dominante eikenhout toetsen in zijn wijnen. 

csaba-holding-forth
© http://ultimatewines-thenosesknows.blogspot.be/2009/07/visiting-malatinszky-winery-in-villany.html

Onlangs proefde ik van deze wijnmaker de Pinot Bleu 2007.
Pinot Bleu staat voor de ongewone blend tussen Pinot Noir en Kekfrankos (in Oostenrijk bekend als Blaufränkisch). De 2007 bestond uit 30% Pinot Noir en 70% Kekfrankos. De percentages wisselen elk jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de oogst.

pinotblue2007

Op de proeverij bij Savino viel me de jeugdigheid van deze tien jaar oude wijn op. Dit bevestigde zich toen ik de wijn opende:

  • Ondoorzichtige, somber donkerrode kleur. Wat bruin aan de rand, wat de leeftijd toch verraadt.
    Sombere donkere neus van rijp zwart fruit, braambessen, pruimen. Kruidigheid, en tabak en thee. Aards en lichtjes animaal ook, met wat eik. 
    Aanzet met goede aciditeit, eerst licht, naar middenstuk toe explosie met heel veel impressies: zwart en rood fruit, gestoofd fruit, gedroogd fruit, kruidig. Klein beetje zoetheid (rood fruit, bessen), maar niet flabby of overheersend. Peperigheid en garrigue. Volle en krachtige wijn, maar niet vermoeiend. Zacht en vol mondgevoel. Ferme tannines komen op eind opzetten, drogen een beetje uit. Ook klein beetje alcohol merkbaar in afdronk.
    De volgende dag vertoont de wijn meer zijn Pinotkarakter, en geeft meer rood fruit en meer finesse vrij. De tannines blijven nadrukkelijk, wat de wijn een speciale dimensie geeft.

Een interessante blend tussen de krachtige en kleurrijke Kekfrankos en de delicate Pinot Noir geeft hier een mooi resultaat. De gelaagdheid in de wijn valt op, waarschijnlijk door het samenspel van deze schijnbare tegenpolen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.