Het thema van de voorbije degustatie met mijn proefvrienden was “Chenin Blanc”.
Een beetje vreemde keuze, op het eerste zicht, en zeker een gedurfde keuze voor de ilalofielen onder de wijnvrienden. Buiten de comfortzone van de meeste van ons, ook.
Maar we hebben het ons helemaal niet beklaagd…

Chenin Blanc komt vooral voor in Frankrijk, hoofdzakelijk in de Loirevallei, waar de druif ook Pineau du Loire wordt genoemd. De aanplant in Zuid-Afrika is echter dubbel zo groot. Daar staat de druif ook als “Steen” bekend.
Winefolly beschrijft de typische aroma’s van de druif gaande van passievrucht bij jonge wijnen over appel en peer naar perzik bij meer gerijpte wijnen.

winefolly.com
winefolly.com

Op eater.com schrijft men over chenin blanc:
“If there was a boxing match of sorts for sommeliers, it wouldn’t be hard to get them to trade punches over which white grape is the most elegant, age-worthy, and terroir-expressive: riesling, or chenin blanc. Both varietals are capable of producing wines that range from bone-dry to fully sweet, and each displays unique and complex attributes depending on where it’s grown.”

Ik zou het niet beter kunnen zeggen, als rieslingfanaat. En eerlijk? Deze degustatie heeft de fundamenten van mijn rieslingpassie een beetje dooreengeschud. Zo erg dat ik op een bepaald moment zei: “Wat ik in deze wijn vind, heb ik nog nooit in een rieslingwijn teruggevonden…”

Wat hebben we geproefd?

1.- La Taille aux Loups Brut tradition NV – AOC Montlouis sur Loire
Wijnmaker Jacky Blot bezit Domaine de la Butte in Bourgeuil en Domaine de la Tailltaille_brute aux Loups in Montlouis.
Deze Brut Tradition is een méthode traditionelle van 100% chenin met toevoeging van liqueur de tirage (18 gr/l) zonder toevoeging van liqueur de dosage. De stokken zijn gemiddeld 40 tot 80 jaar oud en groeien op klei- en kalkhoudende bodem met kalksteenhoudende ondergrond.

Zacht parelend en strogeel in het glas. Medium intense neus, mineraal, met appel, appelcompote, oesterschelp. Zacht en fijn in aanzet. Wat citrus maar vooral appel: rijpe appel, groene appel. Naar de afdronk toe wat ziltigheid. Goede lengte in afdronk, met ook wat ziltigheid en mineraliteit. Heel mooie aperitiefschuimwijn.
Ingezet door SvdW – Verkrijgbaar bij  Wijnhuis Tinto / Wijnkennis – Prijs: ±16€

2.- Olifantsberg Chenin 2014 – WO Western Cape, South Africa
Eigenlijk buiten competolifantsbergitie, deze wijn. Omdat de fles toch open is, wordt deze ook geproefd. Wijnmaker is Jacques Du Plessis

Lichte, waterachtige kleur.
Groene tonen in de neus, wat wollig. Wit boomfruit, en wat hars/wax. Eenvoudig in aanzet, en wat scherpte in middenstuk. Mist wat inhoud en finesse, en de zuren ontbreken volledig.
SvdW – Paradisi – ±11€

3.- Francois Chidaine Les Choisilles 2015 – AOC Montlouis sur Loire
Wijnmaker uit Monchidainetlouis-sur-Loire, waar hij 20 ha met Chenin Blanc bezit. Sinds 1999 wordt hier op biodynamische wijze wijn gemaakt.

Licht goudgeel, maar een kleur met veel diepgang.
Brood, honing, citruszeste, appel. Delicaat en verfijnd in de neus. Minerale rokerigheid ook.
Aanzet is eerst wat neutraal, met zuren. Nadien komen kweepeer, rijpe appel, peer en citruszuren opzetten. Strak mondgevoel ondanks klein fruitzoetje. Droesembitters op het einde, met zelfs een tannineus gevoel. De afdronk is zelfs wat uitdrogend.
RV – Wijnmakelaarsunie – ±24€

4.- Domaine Huet Le Haut Lieu sec 2015 – AOP Vouvray
Domainehuet-hautlieu Huet werkt al jaren in biodynamische cultuur en heeft veel oude wijnstokken. De wijnen hier worden, naar gelang het jaar, uitgebracht in droog, halfdroog of zoet.
Deze droge Chenin is volgens Jan De Clercq al heel toegankelijk en een voorbeeld van de droge wijnen van Vouvray.

Licht strogeel, fonkelend.
Mineraal, rijpe Jonagold appel, honing, abrikoosjes, gedroogd fruit.
Eerste aanzet geeft wat restzoet, sinaas en honingtoets, en rondeur. Mondvullend en goede lengte. Overrijpe indrukken, maar niet oxidatief.
Toegankelijke wijn, met een grote toekomst.
Afdronk met finesse, en goede lengte.
MR –  Portovino – ±30€

5.- La Taille aux Loups Bretonnière 2014 – Vin de France
Jacky Blot weer,bretonniere met een Vin de France omdat hij de druiven oogst in Vouvray, maar de wijn maakt in Montlouis. Dat mag dus niet van de AOP commissie, dus moet de wijn gedeklasseerd worden tot Vin de France. Bretonnières is een monopole, dus enkel Jacky Blot bezit wijngaarden op dit perceel. De wijn blijft 1 jaar op hout: ¼ op nieuwe eik, ¼ op vaten van 1 jaar oud, ¼ op vaten van 2 jaar en ¼ op vaten van drie jaar.

Lichte bronsverkleuring.
Wat ranzige boter, licht oxidatief, met rijpe appel, appelschil, notig. Koele neus.
Strakke aanzet, heel droog in de mond. Peer, gedroogd fruit, droesem.
Fijne bitters in een lange afdronk.
SvdW – Wijnhuis Tinto / Wijnkennis – ±25€

6.- Antoine Sanzay Les Salles Martin 2014 – AOC Saumur
Asanzayntoine Sanzay is de nieuwe te volgen ster uit Saumur. Sinds 2014 gecertificeerd biologisch. Les Salles Martin is een perceeltje van 1 ha in Saumur. De wijn hier wordt een klein jaartje opgevoed op neutrale houten vaten die afkomstig zijn van Domaine Leflaive in Pulligny-Montrachet.

Stro- tot oranjegeel.
Mineraliteit met citruszeste en sinaasschil. Heel fijn. Wat nootjes ook, en bloemenhoning en bloemetjes, boter, wat hout. Later komt ook wat peperigheid door. Komt in laagjes, en blijft evolueren in het glas.
Frisse aanzet met mooie zuren, fluwelig mondgevoel met kracht en lengte. Grote wijn.
Medium lengte in afdronk, maar met veel finesse.
GdT – Boutelegier – 21,50€

7.- Château Pierre Bise Clos de Coulaine 2013 – AOC Savennières
Chpierrebise. Pierre Bise bezit wijngaarden in het hartje van Layon. Wijnmaker Claude Papin bewerkt 55 ha, maar kent, volgens Revue des Vins de France, “elke vierkante centimeter van zijn wijngaarden”. Deze Clos de Coulaine is gemaakt van relatief jonge planten, en gaat voor 50% in cuves en 50% in vaten van 3 tot 4 jaar oud.

Oranjegele strokleur.
Expressieve neus, oranjebloesem, bijna exotisch, met gekonfijt fruit, gedroogde abrikoos, oranjeschil en een beetje hout.
Licht oxidatief in aanzet in de mond, aciditeit valt op maar zuren zijn heel zuiver. Overrijpe appel, tannines, wat eikgevoel. Alcoholshot op het einde. Streng en strak mondgevoel.
Ook de afdronk is heel strak en reinigend.
RV – Wijnmakelaarsunie – ±15€

8.- Romain Guiberteau Brézé 2013 – AOC Saumur
guiberteauDe Brézé-heuvel in Saumur heeft een cultstatus. De reputatie van de Saumur Brézé van de broers Foucault van Clos Rougeard is hier niet vreemd aan. Laat het nu juist deze wijnmakers zijn die Romain Guiberteau adviseerden en begeleidden bij de (her)opstart van zijn domein in 1997.
Deze wijn ligt 18 maanden op de fijne droesem in nieuwe eik en vaten van 1 en 3 jaar oud.

Licht strogeel.
Expressief, mineraal, wat oxidatief.
Sinaas en noten, lijkt wat op de Sanzay, rokerig-mineraal, strakke koele neus.
In aanzet romig en complex. Rijp fruit, boomvruchten, wit fruit. Wilde stijl, boeiende wijn, prikkelend mondgevoel. Gedroogde vruchten, peer, mineraal.
Droge afdronk met veel reserve en lengte.
Grootse wijn !
GdT – Les Vents d’Anges – ±40€

9.- La Taille aux Loups Remus Plus 2012 – AOC Montlouis
Jackremusplusy Blot nog maar eens, maar nog altijd geen spijt hiervan. Voor deze wijn wordt een rendement van 20 hl/ha gehaald. Wijnstokken van 80 tot 100 jaar oud, opvoeding in barriques gedurende 1 jaar. Bettane&Dessauve schrijft: “Le jus des vieilles vignes est superlatif, d’une précision sans faille. 17/20”.

Licht strogeel, weinig evolutie.
Citrus, zeste, jong, pompelmoes, appel. Minder honing en floraal, meer citrus.
Mooie aanzet met veel fruit, beetje rondeur maar toch strak. Nog jong en lichtvoetig, easydrinking maar met veel body.
Goede reserve in de afdronk, met klein bittertje. Lekker!
SvdW – Wijnhuis Tinto / Wijnkennis – ±26€

10.- Domaine du Closel Chateau des Vaults  Clos du Papillon 2013 – AOC Savennières
Wijnmaker is Evelyschermafdruk-2017-01-23-00-02-34ne de Pontbriand, voorzitter van de AOP Savennières. Domaine du Closel maakt drie cuvées in Savennières, en de Clos du Papillon vertoont het meest intensiteit, concentratie en bewaarpotentieel. De bodem hier bestaat uit leisteen, ryoliet en kwarts. Buren van Nicolas Joly. Organische wijnbouw, gecertificeerd sinds 2009, biodynamische experimenten worden uitgevoerd. Clos du Papillon wordt geoogst in meerdere oogstgangen, waar bij de laatste oogstgang ook wat Botrytis wordt getolereerd. Opvoeding twee jaar op Allier en Vogezen eik.

Licht goudgeel. Ingetogen neus met wit fruit en rijpe appel. Nootjes, citrus, botertje, honing.
Mooie aciditeit in aanzet, wat restzoet, rijpe appel, sappig en ziltigheid.
Sappige afdronk, mooie wijn.
MR – Oenologic – 30€

11.- Domaine du Closel Chateau des Vaults  Clos du Papillon 2007 – AOC Savennières
Een duootje met de vorige, zes jaar ouder. Meeclosel21007gebracht als discussiewijn, want op wijnfora op internet is men het niet eens over deze wijn.

Donker goudgeel, met duidelijk evolutie. 
Evolutief in de neus, nootjes, bijna sherry-toets, bruine appel, witte chocolade.
In de mond oxidatief, curry en peper, boenwas. Complex, boeiend, maar niet voor iedereen aan tafel te smaken.
Prikkelend, complex mondgevoel, met ook een tannine-indruk. 

Afdronk complex en breed, lang, droog.
Boeiende wijn, maar er was dus nogal wat discussie hierover.
MR – Savino – ±30€

12.- Clos de La Coulée de Serrant 2014 – AOC Coulée de Serrant
joly2014
Zei ik al “Cult”? Dit is cult, natuurlijk. Vergis u niet: blind geschonken, dus de proevers hadden geen voorafgaandelijke informatie.
Nicolas Joly is een van de pioniers van de biodynamie in de wijnbouw. Olaf Leenders schrijft over zijn bezoek hier: “Het bemesten van de wijngaard gebeurt met mest van zijn eigen tien koeien en twee stieren. Deze dieren worden gevoed met dat wat er op het domein verbouwd wordt. Tussen de wijnranken is er natuurlijke begroeiing. De grond wordt zo min mogelijk bewerkt om de verschillende lagen niet met elkaar te vermengen. 1,5 ha wordt nog met het paard bewerkt… Manuele oogst in meerdere tries om te zorgen dat alle druiven optimaal rijp, soms met botrytis, worden geoogst, over een periode van 3 à 4 weken…
Coulée de Serrant is een wijngaard van goed 7 ha met zuidelijke expositie en stijle hellingen. Deze wijngaard bestaat sinds 1130. Ondergrond van voornamelijk leisteen en in mindere mate kwarts. Wijnstokken van 35 tot 40 jaar oud, rendement bedraagt 20 tot 25 hl/ha. De biodynamische principes werden toegepast vanaf 1984.

Licht bronskleurig, fonkelend en schittering.
Complexe neus. Orange wine? Bio? 
Kruidig, gedroogd fruit, konfijt, cider, geuze, kweepeer, wat petroleum, oude sinaaslikeur, mandarijnpartjes. Evolueert heel veel in het glas.
Aanzet met kruiden, prikkelend. Rijpe appel, witte peer, sappig en complex, curry, kruiden.
Breed, complex en boeiend. 
Het was hier dat ik zei:” …dit heb ik nog nooit in een riesling ervaren…”. Hoewel deze wijn buiten de lijn van de vorige chenins lag, en een compleet andere stijl vertoonde.
Topwijn.
Gdt – Troca – 72€

13.- Domaine Huet Vouvray Pétillant Reserve 2002 – AOC Vouvray
huetpet2002Hier kon ik niet aan weerstaan om mee te nemen. Jan De Clercq vertelt me dat ik dit als wijn moet zien, en de bubbels als bijzaak moet beschouwen. Een voorbeeld van een gerijpte droge chenin in een speciale stijl. Op wijnfora wordt veelvuldig over oxidatie en premox gesproken als deze wijn ter sprake komt. Een risico dat Jan De Clercq ernstig neemt: ik moet de fles niet betalen, maar als de fles in orde is, mag ik hem compenseren met een goed fles riesling. Ik hang er aan, vrees ik.
Een Pétillant in de Loire wordt gebotteld onder 2,5 bar (Champagne gaat tot 6 bar druk in de fles). Deze Vouvray Petillant Réserve is dezelfde wijn als de Petillant 2002 die in 2009 werd uitgebracht (6 jaar sur lattes !), maar nog extra jaren flesrijping heeft gekregen. 2002 was een van de allerbeste jaren ooit in de Loire.

Donker goudgeel, bruisend bij inschenken, maar parelt amper in het glas.
Donkere chocolade, cacao, rijpe sinaas, honing, mineraal, romig.
Complex, kruidig, oxidatief, maar met veel fraicheur. Sinaasschil, Elixir d’Anvers, veel sappigheid en intensiteit.
Bittertjes in afdronk, grote lengte. Heel mooie wijn, uniek.
MR – Portovino – uitverkocht

14.- Domaine Ogereau Coteaux du Layon Saint Lambert Cuvée Prestige 2007 – AOC Coteaux du Layon
ogerau2007De eerste van de drie zoete wijnen als afsluiter.
Wijnmaker Vincent Ogereau in Saint-Lambert-du-Lattay, Anjou, wordt geholpen door  oenoloog Didier Coutenceau. Verder is er niet zoveel informatie over deze wijn te vinden.

Oranjegeel met wat bezinksel in het glas.
Oranjebloesem, honing, rijpe peer, abrikoos, perzik, bloemenweide.
Zoete aanzet met sinaas, sinaaszeste en boterige impressies (Botrytis). Sappig met beperkte complexiteit en wat ziltigheid.
Medium lengte in afdronk, wat eenvoudig, eindigt met honingimpressies.
SvdW – geen info

15.- Château du Breuil Coteaux du Layon 1983 – AOC Coteaux du Layon
breuil1983Kan chenin rijpen? Ja, dus. Hoewel ik mijn twijfel had over deze 33 jaar oude Coteaux du Layon uit het basisgamma van dit groot domein. Onterecht, zo zou blijken.
Niemand kwam maar in de buurt van de ware leeftijd van deze wijn, die de tand des tijds subliem heeft doorstaan.

Goudgeel in het glas.
Complexe neus met perzik, sinaas, gras en vegetaal, bloemenwei, vlierbloesem, mineraliteit.
Kruidige en sappige aanzet, wel veel alcohol en wat branderig mondgevoel. Heel rijp en rijk fruit, sappig en romig.
Afdronk lang en complex.
MR – ooit op domein gekocht

16.- Domaine Jo Pithon Clos des Ortinières 1997 – AOC Coteaux du Layon Beaulieu
schermafdruk-2017-01-23-00-05-09Geen verder info over deze wijn gevonden.

Goudgeel en fonkelend.
Dadels, vijgen, honing en Botrytis in de neus.
In de mond rozijnen en dadels, vijgen, veel suikers. De mooie zuurstructuur houdt dit alles in perfect evenwicht. Doet denken aan een mooie TBA (waar de vorige wijnen eerder niveau Spätlese of Auslese waren – dit voor de rieslingliefhebbers onder de lezers…).
Lange afdronk met honig, sappigheid, en saliniteit.
Andere stijl van zoet dan de twee voorgaande, veel meer geconcentreerd en met meer edelrot.
Grote wijn, met nog vele jaren voor de boeg.
RV – geen info

 

Tot besluit enkele vaststellingen:
De opzet van deze degustaties is dat elke koppel proevers – we zijn met vier koppels – naar eigen keuze, maar liefst binnen het thema, twee wijnen meebrengt. Interessante vaststelling: niemand is buiten de Loirevallei terecht gekomen.
Tweede vaststelling: het niveau van deze wijnen lag hoog, heel hoog.
Mijn top 3 werd gevormd door Huet Petillant Réserve 2002 op 3, Antoine Sanzay Les Salles Martin 2014 op 2 en de Brézé 2013 van Guiberteau op 1. Twee maal Saumur dus in de top 3. Een appellation om zeker op te volgen, wat Chenin betreft!
Buiten categorie, op het allerhoogste schavotje stond de Coulée de Serrant van Nicolas Joly. Deze fles was van het allermooiste wat ik ooit proefde.
Chenin is om weg te leggen. De 1983 bewijst dit, maar evenzo de 1997 Jo Pithon, in zijn rijke en rijpe stijl.

Ik kon door deze degutatie enkele wijnen van mijn bucket list afstrepen.
De wijnen van Jacky Blot, daar was ik altijd al benieuwd naar. Nu heb ik een mooi overzichtje van zijn gamma gekregen.
En uiteraard de Coulée de Serrant, totaal onverwacht stond die er plots tussen. Wel op gehoopt, natuurlijk, dat wel.

Bedankt aan alle proevers voor de fijne namiddag en avond, voor de geweldige wijnen en voor de heerlijke gesprekken en discussies.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.