Net als vorig jaar trok ik voor één dag naar Prowein. Een schier onmenselijke opgave om een selectie voor een dag te maken, als je weet dat er meer dan 6500 exposanten stonden.
De lessen van vorig jaar nog goed in het geheugen, had ik een plan uitgewerkt.
Onderdeel van dit plan was om te proberen om enkele MasterClasses van Rioja bij te wonen. En jawel: gelukt. En ook: absoluut geen spijt van.

Al enkele jaren is het een traditie op Prowein, dus ook dit jaar weer organiseerde de Consejo Regulador de la D.O.Ca. Rioja MasterClasses tijdens deze internationale wijnbeurs.
Er stonden 12 MasterClasses geprogrammeerd over de drie dagen dat de wijnbeurs loopt. Ik kon deelnemen aan twee evenementen die op maandag 20 maart geprogrammeerd stonden.

© Decanter

Rioja is een wijnregio in Centraal Noord Spanje, ten zuiden van Bilbao. Het omvat delen van de provincies La Rioja (43,885 ha), Alava (12,934 ha) en Navarra (6,774 ha).
Het gebied staat onder invloed van zowel een Atlantisch, continentaal als mediterraan klimaat. Hete zomers en koude winters met relatief veel regen zorgen voor perfecte omstandigheden om kwaliteitsdruiven voort te brengen.
De streek kan onderverdeeld worden in drie subzones, elk met een eigen bodemtype.
• Rioja Alta: zone met de meest diverse bodems, het merendeel kalk en klei, maar op sommige plaatsen kan de bodem rijk aan ijzer zijn of kiezelkeien bevatten.
• Rioja Alavesa: de noordrand van de streek, met een krijtachtige kalk-klei bodem en een landschap met steile hellingen.
• Rioja Baja: bezit meer vruchtbare alluviale gronden, zwaar aan slib.

De belangrijkste druivenrassen hier zijn:

Wit:
  • Viura (Macabeo)
  • Malvasía Riojana
  • Garnacha blanca
Blauw:
  • Tempranillo
  • Graciano
  • Mazuelo
  • Garnacha tinta

De Spaanse wet geeft aan hoe lang een wijn moet rijpen om deze als Joven, Crianza, Reserva of Gran Reserva aan te duiden. In Rioja zijn deze rijpingseisen nog strenger.
DOCa Rioja Joven: wijn die nooit of heel kort op hout heeft gelegen. Deze wijnen kunnen het jaar na de oogst op de markt gebracht worden.
DOCa Rioja Crianza: rood: pas in het derde jaar na de oogst komt deze wijn op de markt. Hij heeft minimaal 12 maanden op eikenhouten vaten gerijpt en 12 maanden op fles. Wit: deze kan na één jaar op de markt gebracht worden. In dat jaar heeft hij een houtrijping van minimaal zes maanden gehad en zes maanden op fles.
DOCa Rioja Reserva: rode wijn mag niet voor het vierde jaar op de markt gebracht worden. De minimale houtrijping is twaalf maanden met een flesrijping van 24 maanden. Witte en rosé wijnen mogen pas na twee jaar verkocht worden en moeten minstens zes maanden op vat liggen.
DOCa Rioja Gran Reserva is alleen voor wijnen van een uitzonderlijk oogstjaar. Rode wijnen mogen pas in het zesde jaar op de markt komen, na een houtrijping van 24 maanden en een flesrijping van 36 maanden. Witte en rosé Rioja Gran Reservas zijn zeer zeldzaam. Ze kunnen pas na vier jaar verkocht worden. Hiervoor is een houtrijping van zes maanden vereist.

Onlangs onderging de wetgeving een kleine wijziging. Er wordt vanaf oogstjaar 2017 ook geëist dat de Reserva wijnen minstens zes maanden op fles verblijven binnen de drie jaar lagering.
Een kleine, maar belangrijke verandering voor de grote wijnmakers. Het is immers veel goedkoper om de wijnen drie jaar op vat te laten, en pas te bottelen op het moment van vrijgave. De opslagruimte die nodig is voor 1000 liter wijn in vat is veel kleiner dan voor 1333 flessen wijn van 0,75 liter.

MasterClass Rioja: Reservas

Jurgen Mathäß ©MR

Journalist en culinair schrijver Jurgen Mathäß presenteert een selectie Reserva’s. Wijnen met een groot bewaarpotentieel, en misschien wel verantwoordelijk voor de reputatie van deze Spaanse wijnregio.
Hij vertelt dat het kwaliteitsniveau “Reserva” tegenwoordig de beste kwaliteit van de wijnmaker is, de wijnen waar het meeste aandacht aan wordt besteed. De markt vraagt momenteel niet meer naar de Gran Reserva stijl, dikwijls overrijp en met veel houtinvloed. Ook de invloed van Amerikaanse eik wordt meer en meer teruggeschroefd, er worden subtieler eik gebruikt, om de wijnen lichter, evenwichtiger en moderner te maken. De gepresenteerde wijnen geven een mooi voorbeeld van de diverse stijlen Rioja Reserva.

 

Bodega Akutain – Akutain Reserva 2012
Uit de koelere, stenige regio Rioja Alta. Akutain is een klein familiebedrijf, in “Château”-stijl: de woning of bodega staat midden tussen de wijngaarden. Men maakt er zo’n 8000 flessen per jar. De wijn rijpt twee jaar op Franse eik.
2012 was een jaar dat als “muy buena” werd bestempeld, wat na “excelente” de een na hoogste waardering is.
Medium transparant, frisse kersenrode kleur. Zwart fruit, rubbertje, kruiden, fijn hout. Animaliteit. Al bij al lichte indruk. 
Licht en fijn in aanzet, goede aciditeit, fijnfruitig, op dronk. Kruidige afdronk met zwart gedroogd fruit. Mist wat inhoud en stevigheid.

Bodegas Campo Viejo – Campo Viejo Reserva 2012
Een heel groot bedrijf, van de reserva alleen maakt met meer dan 25.000 flessen.
Medium kleur, kersenrood, geen evolutie.
Rijp rood en zart fruit, mineraal. Sappige rode en zwarte bessen, maar heel licht en rechtlijnig. Allemansvriend, doordrinkwijn. Tannines nagenoeg onmerkbaar.
Heel toegankelijke stijl, maar mist daardoor diepgang, complexiteit en boeiendheid.

 

Bodegas Marqués de Teràn – Marqués de Teràn Reserva 2011
Het jaar 2011 stond vooral onder invloeden van de Middellandse Zee, aangevoerd via de vallei van de Ebro.
Teràn is een jonge wijnmaker, dit is zijn 12de oogst. Hij studeerde geothermie en beheerst als geen ander zijn bodem. Hij werkt in een meer moderne stijl.
Om een langere maceratie in het warme klimaat mogelijk te maken, koelt hij de gistende most met CO2. Daardoor kan de weking vijf dagen langer duren.
Donkere kersenrode kleur. 
Ernstige neus met mineraliteit, spontane gisten, animaliteit. Pruimen, zwarte kersen. Boeiend en mooi.
Sappige en romige wijn, rijk aan zwart fruit, met een complex en dicht mondgevoel. Fijne maar krachtige tanninestructuur. Goede balans, mooie aciditeit, de warmte goed in bedwang gehouden. Vanille en nat hout in de afdronk. Schitterende wijn, gebald en complex.

Bodegas Franco-Españolas – Rioja Bordòn Reserva 2011
Dit is dan weer een oudere bodega, die in een klassieke stijl werkt. Met langer vatverblijf in oude vaten worden eerder tertiaire en kruidige elementen opgezocht.
Medium intense kleur met bruine rand. Kruidige neus van hout, vanille, redelijk evolutief. Gedroogd fruit, vijgen/dadel en kruiden.
Lichte aanzet in een rijpe stijl. Heel fijne balans. De indrukken persisteren lang. 
Zoet, rijp fruit, dan weer meer zuurtjes, fijne elegante tannines, hout en kruiden. 
Grote lengte, met licht drogende tannines laat, maar dit stoort hier helemaal niet.
Grote wijn, met een satijnzachte structuur.

Bodegas Riojanas – Viña Albina Reserva Vendimia Seleccionada 2011
Deze bodega werkt ook in een traditionele stijl.
Romig, lactisch in de neus, met zwart en gestoofd fruit. Frisse aanzet met wat minder materie, lichtere stijl met wat meer evolutie merkbaar. Sappig maar minder complex. Rijp, lactisch, vanille. Kortere afdronk.

 

Bodega Miguel Merino – Miguel Merino Reserva 2010
Was 2011 een typisch mediterraan jaar, dan was 2010 een klassiek “Atlantisch” jaar, dat de zegeterm “historico” meekreeg.
Dit wijnhuis is een klein familiebedrijf. De wijn is afkomstig van 57 jaar oude wijnstokken. Er zijn geen 8000 flessen van gemaakt: 7921 om precies te zijn. Een wijn gemaakt om te ouderen, die pas binnen een jaar of tien zijn top zal bereiken.
Jonge kleur, intens. 
De onzuiverheid in het begin verdwijnt uit het glas en een gebalde, klassieke neus komt opzetten. Mineraal, diep zwart fruit, concentratie. 
Fijn rood en zwart fruit in een complex geheel. Saliniteit en mineraliteit in de mond is opvallend. Schitterend mondgevoel met fijne structuren van tannine, aciditeit en grote lengte. Grootse wijn!

R. Lopez de Heredia Viña Tondonia – Viña Tondonia Reserva 2005
Een oud bedrijf, wereldberoemd. Hier werkt men oertraditioneel. Rijping gebeurt op oude vaten, en de wijn wordt pas vrijgegeven als die volgens de wijnmakers klaar is om vrijgegeven te worden. 2005 is dus het actuele jaar voor de reservas. Vermits ze drie jaar op vat hebben doorgebracht kunnen ze als Gran Reserva stijl worden beschouwd.
Bruinrode kleur. Evolutieve neus, sinaasschil. Gekurkt? Weinig fruit, wat gekonfijte indrukken. Ook in de mond eerder uitdrogende tannines, onder een zoete en rijpe mondindruk. Uitdrogend in afdronk. Er wordt wat gemompeld over deze fles, de andere flessen die geserveerd worden blijken correct te zijn, maar de wijn krijgt bij ons jammer genoeg geen tweede kans.

Ik vond geen informatie over de beschikbaarheid van deze wijnen op de Belgische markt. Uitgezonderd natuurlijk de Campo Viejo, die in zowat elke supermarkt verkrijgbaar is.
Wie me kan helpen met informatie over importeurs – zeker voor wat de Miguel Merino en de Marqués de Teràn betreft – doet me een groot plezier.

Bronnen:
Decanter: Wine Regions: Rioja
Passie voor Horeca

Lees ook: Rioja MasterClass: Single Estates – Prowein 2017 (volgt)

Een gedachte over “Rioja MasterClass: Reservas- Prowein 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.