Ter gelegenheid van de Week van de Fairtrade organiseerde de Wereldwinkel van Sint-Andries bij Brugge een grote  wijndegustatie.
Wim Melis, aankoper voor Oxfam Wereldwinkels België presenteerde, en stelde een selectie wijnen voor.
Samen met enkele andere wijnliefhebbers mochten we al een uurtje vroeger komen om kennis te maken met het hele assortiment van Wereldwinkelwijnen.

Oxfam Wereldwinkels

Oxfam is een internationale confederatie van 17 organisaties die samen in meer dan 90 landen actief zijn. Het doel is om een globale beweging van verandering te creëren en zo te streven naar een wereld vrij van armoede en onrecht. Dit gebeurt op verschillende manieren: via noodhulp, sensibilisering naar het brede publiek toe, lobbywerk naar politici, studie- en lobbygroepen, internationale campagnes om bedrijven tot gedragsverandering aan te zetten,…
In België zijn er 3 Oxfams. Zij werken samen onder de naam Oxfam-in-België, en zijn ook samen onder die naam vertegenwoordigd in Oxfam International.
Oxfam Solidariteit
 is een NGO die ontwikkelingsprojecten steunt in het Zuiden, dankzij inzameling van fondsen en inkomsten uit een keten van tweedehandswinkels.
Oxfam Wereldwinkels en de Franstalige zusterorganisatie Oxfam Magasins du monde zijn de belangrijkste organisaties voor eerlijke handel in België en tellen 235 wereldwinkels. Het is een vrijwilligersbeweging die ijvert voor een rechtvaardige wereldhandel via educatie, lobbywerk en met de verkoop van producten van eerlijke handel. Eén van de eerste producten in de winkels was wijn.

Fairtrade wijn in de Wereldwinkel is afkomstig uit Zuid-Afrika, Argentinië of Chili.
De wijnen worden rechtstreeks, dus zonder tussenhandel aangekocht. De wijnboer of coöperatie moet Fairtrade gecertificeerd zijn en krijgt dan bovenop de minimumprijs een Fairtrade premie. In 2016 werd voor meer dan 70.000 € aan premies uitbetaald, waarmee onder meer ziekteverzekering, gezondheidszorg, crèches en naschoolse opvang betaald werd.

Chili is de belangrijkste toeleverancier, met iets meer dan de helft van het totaal volume wijn. Argentinië is goed voor zo’n 24% en Zuid-Afrika voor een kleine 20%.
In België werkt men samen met oa. Delhaize om de bulkwijn te bottelen, die in containerzakken van 24.000 liter wordt verscheept.

 

In totaal biedt Oxfam Wereldwinkels 29 referenties aan. Vijf daarvan zijn bovenop Fairtrade ook Bio gecertificeerd.

Wim Melis, verantwoordelijke voor de wijnaankoop bij Wereldwinkels België, stelt de werking van Wereldwinkels voor, geeft uitleg over de partners en presenteert de wijnen.

De degustatie

De degustatie begon met de Raza Brut Torrontés 2016 (Argentinië) van coöperatieve La Riojana. Een schuimwijn die heel expressief, vineus en floraal in het glas komt. Strak en fris groen, dosage is net merkbaar, druivig in afdronk. Een aangename aperitiefschuimwijn.

Van de sauvignon blancs is de Lautaro Sauvignon Blanc 2016 (Chili) vermeldenswaardig. Goede typering van de druif, sappig, strak en voor 6,70€ meer dan correct.

Van de bulkwijnen (typografische bedrukking op de fles) is de Chenin Blanc 2016 (Zuid-Afrika) aangenaam, sappig, rond met exotische fruit. Ongecompliceerd, correct, en goedkoop. Soms moet het niet meer zijn dan dat…

La Posada Torrontés 2016 (Argentinië) is een biowijn met naast torrontés een beetje sauvignon blanc in de assemblage. Lente in het glas, grassig, pompelmoes, fris met goede balans, tropisch fruit en ananasschil. Ongecompliceerde genietwijn.

De overige witte wijnen die we proefden waren neutraal, ongedefinieerd en minder interessant, hoewel nooit foutief.

 

De eerste rode wijn in het glas was meteen een knaller.
Koopmanskloof Pinotage 2013 (Zuid-Afrika) uit Stellenbosch is kruidig, vlezig, met sigaartjes, ceder en thee in de neus. Stevig bessenfruit met kruidigheid in de mond, en goede tanninestructuur. Overtuigende instap-pinotage, aan een heel mooie prijs (6,75€).

Van hetzelfde domein is de Koopmanskloof Shiraz 2015 (Zuid-Afrika) romig, met krachtig zwart en gestoofd fruit, in een rijpe Nieuwe-Wereld stijl. Veel wijn voor weinig geld.

Helemaal stil werden we van de Raza Malbec Reserva 2014 (Argentinië). Intense neus, gebald, zwart fruit, chocolade. Gestructureerde wijn met stevige maar verfijnde tannines en goede aciditeit. Mooie opbouw rond zwart fruit, met wat vanille en hout. Voor minder dan 10€ is dit aanbevelenswaardig.
De fles van 2015 die we proefden was geoxideerd en foutief…

Net zoals in wit is ook in rood het kwaliteitsniveau bij Wereldwinkels heel divers.
Bewust probeert men de prijzen laag te houden, om zo te kunnen concurreren met de supermarktwijnen. Dit gaat soms ten koste van wat er in het glas komt. Nochtans zijn er echt heel mooie wijnen te vinden die door de prijszetting dan weer extra interessant worden voor de prijsbewuste wijnliefhebber.

En dat door je aankoop hier een bijdrage geleverd wordt tot een eerlijkere wereld, is een bijkomend pluspunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.