Een donderdagavond in september. Van Antwerpen naar Gent met de auto neemt bijna twee uur in beslag.
De “(Z)Wijntjes” zitten dus al aan het aperitief als ik toekom voor de themadegustatie over Touriga Nacional, een van de belangrijkste rode druiven die in Portugal wordt gebruikt.

Wim gaat er een scriptie voor de sommelieropleiding van Syntra over maken. En daar hoort uiteraard een proeverij bij.

Over Touriga Nacional leert Wim ons in het kort dit:

  • wordt al sinds de 18e eeuw gebruikt in port. Wordt wel als de beste van alle portdruiven beschouwd.
  • Touriga Nacional is een vroeg rijpende druif met dikke pel die wijnen voortbrengt met diepe kleur, intens fruitig aroma en tannine.
  • aroma’s : zwart fruit : braambessen, gedroogd fruit, specerijen, chocolade, cacao, leder, viooltjes, vegetale frisheid
  • krachtige, harmonieuze wijnen met veel en stevige tannine en bewaarpotentieel
  • Dit ras groeit snel en past zich aan vele omstandigheden aan, zoals droogte en hitte
  • Geeft een beperkte opbrengst, dus een dure druif

In tegenstelling tot wat men zou denken, bedraagt de aanplant van Touriga Nacional in Portugal slechts 6% van de totale druivenoppervlak. Portugal telt namelijk heel veel verschillende druivenrassen. Met die 6% staat Touriga Nacional  op de vijfde plaats. De meest aangeplante druif is Tempranillo (in Portugal Tinta Roriz of Aragonez genoemd), met ook maar slechts 9% van het totaal wijnareaal. Touriga Franca staat op nummer twee met 8%, en de minder bekende druif Castelão neemt plaats drie in (7%).
De druif wordt vooral in blends gebruikt, waarbij andere druiven zoals Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca, Touriga Franca, Trincadeiro,… voor ondersteuning moeten zorgen.
Heel belangrijk is Touriga Nacional voor de productie van Portwijn, waarvoor het de belangrijkste druif is.

De degustatie:

Duo 1: twee wijnen uit Douro, monocepage of blend?
1- M. Chapoutier Eleivera tinto 2013 (Douro)
Bessen en zwarte kers, cacao, wat zoethout en vanille. In de mond sappig en krachtig, met zwart fruit, bessen, bramen en een pepertje. Stevige maar versmeltende tannines. Ondanks alles een beetje doordeweeks.
100% Touriga Nacional / 8,75€ Delhaize

2- Alvez de Sousa Caldas Tinto 2014 (Douro)
Medium intens, zwart fruit en meer kruidig, wat minerale rokerigheid. Zachte aanzet met fijn rood en zwart fruit, beginnen de complexiteit. iets verfijndere afdronk, maar wat droogtrekkende tannines.
T. Nacional, Tinta Roriz, Tinta Cao / 6,5€ Delhaize

 

 

 

 

 

 

 

 

Duo 2: Alentejo: mono of blend?

3- Herdade do Rocim 2014 (Alentejo)
Intens ondoorzichtig. Intense neus, gedroogd zwart fruit, cacao, violetjes, braambes. Munt, kleine vegetale toets. Stevige en volle aanzet, alcohol is goed onderbouwd, goede zuurstructuur. Ferme tannines in afdronk,niet erg droogtrekkend. Mooie wijn, krachtig.
T. Nacional / 14€ Quinta das Vinhas Aalter

4- Herdade do Monte da Ribeiro Pousio Reserva 2013 (Alentejo)
Complexere neus met gedroogd fruit, cacao, iets meer alcohol merkbaar. Aanzet met meer fraicheur en zachtheid. Zoete zwarte bes, kruiden. Sappig op middenstuk, rondeur. Bittere chocolade op afdronk, zacht geïntegreerde tannines. Dens mondgevoel met wat warmte. Meer finesse in deze wijn. 
Alicante Bouchet, T.N., Syrah, 12 maanden op Franse eik/ 12€ Segredos de Portugal Wetteren

 

 

 

 

 

 

 

 

Duo 3: Mono of blend uit de Dão?

5- Ribeiro Santo 2012 (Dão)
medium intens, wat hout en evolutie. aards, kruidig, munt, specerijen. Lichtere structuur, sappig, met korrelige tannines die wat droog trekken. Chocolaté in afdronk en hardheid.
T. Nacional 12 maanden Franse eik / 19,30€ Alhambra

6- Quinta de Vegia 2008 (Dão)
Lichte bruinverkleuring. Snoepjes, violetjes, braambes, munt. Beetje kurk? 
Uitdrogend en onevenwichtig, niet geïntegreerde structuur. Fruit, tannine en zuren staan naast elkaar. Uitdrogende afdronk.
Tinta Roriz, T. Nacional / 16,90€ Cru (geen foto)

 

 

 

 

 

 

 

 

Duo 4: Uit welke streek komen deze wijnen met dezelfde blend?

7- Quinta de Cabriz 2010 (Dão)
Eerst nog gesloten. Zwart fruit, mineraal, cement, citruszeste. Rijp fruit, fijn en delicaat, fris door mooie zuurstructuur. In de afdronk gedroogd zwart fruit. 
T. Nacional 12 maanden eik / 17,35€ Alhambra

8- Altano Quinta do Ataidé Reserva 2012 (Douro)
Intense neus met zwart en gedroogd fruit, zoet en chocolade. Zoete sappigheid, gestoofd rijp fruit, warmte. Doet aan Port denken. Dis is dus de Douro-wijn.
T. Nacional / 11,95 Delhaize

 

 

 

 

 

 

 

 

Duo 5: Verschillende streken : monocepage of blend?

9- Niepoort Vertente 2013 (Douro)
Fijnfruitige intense neus, gedroogd zwart fruit, mineraliteit. Rijp fruit in aanzet, bramenconfituur, (maraschino)kersen. Lange afdronk met korrelige tannines. Mooi!
Tinta Amarela, Touriga Franca en andere / 16,20 Wijnhuis Tinto

10- Casa de Mouraz Private Selection 2011 (Dão)
Animale neus met rijp rood en zwart fruit, mineraal, complex, etherisch. Grote materie hier, veel impressies, sappigheid. Alcoholprikkeltje. Lange afdronk met pepertjes, groene kruiden en zwart fruit. Een wijn met een hoek af, ik vind dit geweldig.
Field blend van verschillende soorten / 18€ Wijnhuis Tinto

 

 

 

 

 

 

 

 

Duo 6: Toppers uit de Alentejo

11- Herdade de Grous Reserva 2013 (Vinho regional Alentejo)
Kaaskorst, tabak, zwart fruit, pepertje, kruidigheid, hout. 
Cacao en fris rood fruit, later donkere chocolade, warme alcohol. Droogtrekkende en warme alcoholische afdronk.
Alicante Bouchet, Syrah, TN, 12 maanden nieuwe eik / 30,80€ Quinta das Vinhas Aalter

12-Herdade do Monte da Ribeiro Marmelar 2012 (Vinho regional Alentejo)
Ingetogen neus, erg lactisch, foutje??, zeep, rozen. 
Onrijp en groen, waarschijnlijk foutieve fles, uitdrogende tannine. Jammer.
Alicante Bouchet, Petit Verdot, TN / 29€ Segredos de Portugal Wetteren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De degustatie bewijst wat Wim in het begin aanhaalt: Touriga Nacional is een druif die vooral in blends werkt. In monocepage is de eenzijdigheid een gevaar.
Maar zelfs in de geproefde wijnen is complexiteit en diepgang amper aanwezig. Er zijn mooie wijnen bij, maar geen onvergetelijke topwijnen.
Ik maak graag een uitzondering voor de Private Selection van Casa de Mouraz, die met wilde gisten vanuit een fieldblend werd gevinifieerd en complexiteit ten top vertoont. De animaliteit moet je er wel bij nemen. Er zullen voor- en tegenstanders van deze wijn zijn. Ik was enthousiast, wijn van de avond voor mij.
Mijn  top drie wordt vervolledigd met de Niepoort Vertente 2013 en Pousio Reserva 2013.

Casa de Mouraz werkt biologisch en biodynamisch. In de recente bosbranden in Portugal zijn de wijnmakers grote oppervlakte wijngaard en het overgrote deel van hun wijnopslag verloren. Cynisch om te beseffen dat net die wijnmakers die het ecologisch gedachtegoed hoog in het vaandel dragen slachtoffer worden van de gevolgen van de klimaatverandering.

Dank aan Wim voor de begeleide degustatie, en aan gastheer en gastvrouw Didier en Ann voor de ontvangst en de geweldige hapjes.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.