Het woord “interessant” lijkt wel uitgevonden voor de themadegustaties die we al jaren op onregelmatige tijdstippen met Anne-Sophie, Nathalie, Huguette, Gianluca en Steven mogen meemaken.
De vorige artikels op deze blog, “Themamaand champagne”,  waren met voorbedachten rade: het thema van de degustatie was ideaal gekozen om het jaar af te sluiten: Champagne!

Het principe blijft ongewijzigd: “bring your own bottle(s)”, en presenteer ze op het moment dat daarvoor geschikt lijkt.
De champagnes gaan, op enkele na, kort in karaf om de anonimiseren. De Zalto Universal glazen lijken niet ideaal om de pareling te beoordelen: vele champagnes lijken wel stille wijn geworden na korte karafferen en in de brede glazen. Om aroma en smaak te beoordelen zijn ze dan natuurlijk weer wel top.

Voor mijn eigen selectie, na maanden wikken en wegen, heb ik me laten adviseren. Ik heb ineens hoog gemikt, want de proevers verdienen dat. Ik vroeg raad aan Vicky Corbeels en Kristel Balcaen, twee Wine Ladies of the Year (Vicky in 2015, Kristel in 2018), en allebei finalist Champagne Ambassador 2018, waarbij Vicky tweede eindigde en Kristel won!
Ik kreeg van beide dames een uitgebreid antwoord met heel veel nuttige tips. Waarvoor nogmaals dank!

1- Champagne Ulysse Colin “Les Maillons” Blanc de Blancs Extra Brut (GdT)

Een 100% pinot noir van champagnehuis Ulysse Colin dat in Cogny gevestigd is, net op de grens van de Côte de Blancs. Deze cuvée “Les Maillons” komt echter uit een meer zuidelijk gelegen single vineyard in het dorpje Barbonne-Fayel, in de Côte Sézanne regio. Op de Les Maillons wijngaard van 6 ha heeft Ulysse Colin 2,5 ha in bezit waarop oude stokken pinot noir groeien op een kleikalkbodem met een hoog gehalte aan ijzer.
Deze Extra Brut kreeg geen dosage, ligt 4 jaar sur lattes, en deze fles werd gedegorgeerd in 2015.

Vrij donkere kleur, bleekgeel met een tintje richting oranje. Intense neus van gedroogde vruchten, geroosterd brood, marsepein, nootjes. Rijp en complex, licht oxidatief. Klein rood fruit, later appeltjes en kruiden. Fris in aanzet, met citrus en pompelmoes. Verrassend fris vergeleken met wat de neus zou doen vermoeden. Strakke structuur door mooie zuurtjes. ook hier amandel en marsepein. Talmend lange afdronk met terugkerend rode vruchtjes en een klein bittertje. 
Schitterende opener.

2- Champagne Billecart-Salmon Brut Réserve (T.)

Geschonken door Trésor, nieuw in ons groepje, maar hopelijk niet eenmalig. 23 jaar en al WEST 3, chapeau!
Billecart-Salmon is een oud, traditioneel champagnehuis dat werd opgericht in 1818 en nog deels in handen is van dezelfde familie. Het ligt in Mareuil-sur-Aÿ in de Marnevallei. De 100 ha wijngaard in eigen bezit worden aangevuld met aangekochte druiven van 300 ha uit 40 overige dorpen.
Deze Brut Réserve is geassembleerd uit 30% pinot noir uit de Montagne de Reims eb de Grande Vallée de la Marne, 30% chardonnay uit verschillende cru’d van de Marne en 40% meunier uit de Vallée de la Marne en de Côteaux Sud d’ Epernay.
Dosage van 8 g/l, malolactische omzetting, 50% reservewijn, 30 maanden rijping.

Licht strogeel. Nog gesloten in de neus, met citrus, gist, rokerigheid, mineraal. Primair fruit en floraal.
Bittertjes en bruisend in aanzet, met wat rood fruit, koekkruiden. Strakke structuur. 

3- Champagne Fleury “B de N” Blanc de Noirs Brut (MR)

Kristel Balcaen tipt me deze producent, en zet deze wijn ook in haar Masterclass die ze recent bij WineWise in Antwerpen gaf.
Fleury is de pionier van de biodynamiek in de Champagne.
Het is Jean-Pierre Fleury die in 1989 radicaal beslist om de conversie naar biodynamische land- en wijnbouw te doen en de filosofie van Rudolf Steiner te volgen.
Vandaag maakt Jean-Sebastien Fleury de champagnes volgens dezelfde principes.
Het bedrijf van 15 ha ligt in Coutheron in de Côte de Bar, het meest zuidelijk gelegen gebied van de Champagne (Aube).
Deze Blanc de Noirs is 100% pinot noir, germaakt met 70% wijnen van jaargang 2011 en 30% reservewijn. 30% ligt op hout, dosage van 5,5 g/l (9 g/ l volgens andere bronnen, maar dat hebben we niet geproefd), en ligt 4 jaar sur lattes.

Licht strogeel met klein oranje tintje. iets grotere belletjes. Delicate neus van rood fruit, gistig, bloemetjes, rozijntjes. Ook nog gesloten momenteel. 
Droog en strak in aanzet, boeiend gebalanceerd, met veel wit fruit, kruiden, romig. Mooi gestructureerde wijn.
Afdronk met wit fruit, gist, ziltigheid. Ik vind dit heel mooi!

4- Champagne Dhondt-Grellet “Les Terres Fines” (SvdW)

Eric Dhondt en Edith Grellet besluiten in 1986 om niet langer hun druiven aan négociants te verkopen maar om hun eigen champagnes te maken. Ze hebben wijngaarden in Cuis en Cramant, met voornamelijk chardonnay.
Hun zoon Adrien Dhondt maakt deel uit van de nieuwe geneeratie wijnbouwers, die in het kielzog van Anselme Selosse de focus leggen op de wijngaard. Dhondt-Grellet maakt vooral Blanc de Blancs, zoals deze “Terres Fines” die afkomstig is van Premier Cru wijngaarden in Cuis (Côte de Blancs). Het is een assemblage van 70% 2014 wijnen en 30% “réserve perpetuele”, een complexe blend van reservewijnen van 30 verschillende jaargangen waarin de oudste wijn van 1986 dateert.
Dosage 2 g/l, 22 mand sur lattes.

Licht strogeel. Gistig en aards in de neus, groene tonen: chardonnay?, nootjes, pinda, zolderappeltjes. 
Bruisend en strak en droog op de tong. Rechtlijning door hoge aciditeit. Drogende tannines, vineus. Ziltige lange power-afdronk. Champagne in een pure, strakke stijl die naar nog een glas doet verlangen. Heerlijk!

5- Champagne Fallet-Prévostat Granc Cru Blanc de Blancs Brut (hier onder etiket Fallet-Gourron) (MR)

Ik zet tegen de vorige fijne en strakke champagne zijn tegenhanger, ook uit de Côte de Blancs, van het iconische huis Fallet-Prévostat.
Deze Brut krijgt 6 g/l dosage en ligt 8 jaar op de droesem. Dégorgement a la volée hier, naargelang de vraag.
De oude wijnmakers bottelen onder verschillende etiketten (Fallet-Prévostat, Fallet-Crouzet en Fallet-Gouron), het heeft iets te maken met de dochters maar de juiste toedracht is me niet helemaal bekend. In elk geval is het steeds dezelfde wijn, gedoseerd als Brut Nature (0 g/l), Extra Brut (4 g/l) of deze Brut (6 g/l).
Deze wijn als nostalgisch eerbetoon aan de traditionele wijnmakers die geen overnemers vinden en dus noodgedwongen moeten stoppen met wijn maken.

Donker strogeel, fel schuimend eerst, later fijne pareling (niet gekaraffeerd).
Evolutief en oxidatief, met hout en lactische toets. Gistig, brood, honing, abrikoos, kers, gedroogd fruit, wat aards ook. Complex, rijp en breed in de mond, met een beetje merkbare dosage. Geel sappig fruit. Mooie gebalde structuur en een lange afdronk. Schitterende rijpe champagne.

6- Champagne Hugues Godmé Blanc de Noirs Grand Cru (MR)

Deze producent werd me ingefluisterd door Vicky Corbeels. “Omwille van de knappe kwaliteit en omwille van het verhaal dat er achter zit”, schrijft ze me.
In 2015 splitst champagnehuis Godmé Père et Fils zich in twee. De dochter blijft op traditionele manier verder werken, zoon Hugues Godmé kiest resoluut voor biodynamiek en gaat voor topkwaliteit. Vanuit Verzenay, op de noordelijke flank van de Montagne de Reims, bewerkt hij 40 perceeltjes verdeeld over 4 gemeenten.
Deze 100% pinot noir is een Grand Cru geassembleerd uit jaargang 2016 (60%), 2011 (15%), 2010 (10%) en 2009 (15%). 70% ligt op hout, 30% ondergaat malo, 60 maanden sur lattes.

Licht strogeel met tintje oranje, fijn parelend.
Delicaat in de neus, fijn wit fruit, gisten, appeltjes, nootjes.
Veel indrukken op de tong, wit fruit en bosappeltjes, nootjes, pepertje, kruidigheid. Strakke en droge structuur, mineraal krijtachtig, ziltig.
Droge, strakke afdronk.
Een heel pure stijl van champagne. Een van mijn favorieten.

7- Champagne Bertemès Extra Brut Trepail 2010 (SvdW)

“Champagne Bertemès: heel goeie kwaliteit, zeker als je de prijs mee in rekening brengt”, schrijft Vicky Corbeels me ook nog.
Op de Masterclass onlangs stond de Extra Brut Permier Cru Trepail.
Ik speelde de info voorzichtig door aan SvdW, die deze wijn zelf verdeelt. Hij brengt deze Millésimé 2010 mee, gemaakt van 100% chardonay uit Trepail, een Premier Cru gemeente op de zuid-oostelijke flank van de Montagne de Reims. Opgevoed op inox, geen hout, geen malo, 6 g/l dosage.

Donker strogeel, aanhoudende fijne pareling. Vineuse neus met gisten, broodkruim, toast, rijpe en gedroogde vruchten, specerijen, kerrie. 
Strak in aanzet, koel wit fruit, munt. Hoog in zuurtjes, met mineraliteit en wat gist, ook in afdronk. 
Een heel complete champagne, heel mooi.

8- Champagne Dhondt-Grellet Vieilles Vignes Sélectionées 2011 (SvdW)

Nog een wijn met jaartalvermelding, weer een van Dhondt-Grellet (zie wijn 4). Selectie van de oudste wijnstokken (55 jaar), 100% Chardonnay en 100 % uit de Premier Cru gemeente Cuis. Gisting op inox kuipen, volledige malolactaatgisting, ongeveer 5 jaar sur lattes, dosage 2.4 g/l.

Ferme pareling, donker strogeel.
Veel koolzuur in de neus. Bescheiden, ingetogen, brooddeeg, fijne kruiden, complexe autolyse.
Complexiteit en finesse in de mond! Citruszuurtjes, kruidig, romig en lactisch. Lange afdronk met veel steenfruit.
Voor mij een van de toppers van de avond.

9- Champagne Benoit Dehu “Cuvée de la Rue des Noyers” Brut Nature (V15) (GdT)

Als (bijna) afsluiter een rosé champagne Brut Nature uit de Vallée de la Marne, 100% meunier uit een enkel perceeltje waar vroeger notenbomen groeiden. Biodynamisch, 100% jus de goutte (sap verkregen zonder persen), de basiswijn ligt 10 maanden op de fijne droesem alvorens de tweede gisting plaatsvindt. Geen dosage. “V15” op het achteretiket staat voor jaargang 2015.

Lichte rosékleur, fijne pareling.
Cuberdons, kersen, viooltjes, roosjes, bloedappelsien, zure kersen. Na een tijdje ook wat medicinaal. Boeiende neus.
Strak in de zuurtjes, met kruidigigheid, perpertje en rood fruit. Wat tegenstribbelend in afdronk. Complexe grote roséchampagne. 

10- Champagne Krug Grande Cuvée Brut “166ème édition” (GdT)

Aan de hand van een ID nummer op het etiket vertelt de website van champagnehuis Krug alle details over deze wijn.
Champagneproducent Krug staat er om bekend om heel veel verschillende wijnen te assembleren in elke cuvée. Zelfs in deze “basiscuvée” (de aanhalingstekens zijn niet zonder reden, zoek eens de prijs op van een fles Grande Cuvée…) worden 140 wijnen van 13 verschillende jaren gemengd om tot de specifieke “Krug” smaak te komen. De oudste wijn in deze blend dateert van 1996, de jongste van 2010. 45% pinot noir, 39% chardonnay en 16% meunier, 7 jaar sur lattes, over dosage wordt niets meegedeeld. Krug is een van de enige champagnehuizen die de stille wijn laat rijpen op eik.

Licht goudgeel, ferme pareling.
Gisten, gedroogd fruit, gebrande suiker, hazelnoot, wat groene tonen, cacao. Veel impressies, heel mooie neus!
Pompelmoes en strakke citrus in eerste aanzet. Ziltig en kruidig, met een stevige zuurstructuur. Afdronk met wit fruit en pompelmoesschilletjes.
Strakke, rechtlijnige, complexe champagne. Groots!
De wijn staat al van gisteren open (de gastvrouw en -heer hadden een feestje), maar presteert dus nog opperbest.

 

Ik heb heel veel bijgeleerd (alweer) op deze schitterende degustatie.
De trend om meer en meer informatie op het achteretiket van de champagnefles te vermelden is lovenswaardig: datum van botteling, datum van dégorgement, het draagt allemaal bij om de wijn op een goede manier te kunnen beoordelen. Dat ik mezelf een maandje ondergedompeld had in het thema, én dan nog een interessante Masterclass kon bijwonen, hielp natuurlijk ook.

Na de reeks champagnes kunnen we nog wat proeven van enkele toppers die nog open stonden van de dag voordien. Ook dat was niet min. Ik ben onder de indruk van een Ribera Sacra “Lousas” 2016 van Envìnate, een kleine verticale van Ridge Geyserville (Alexander Valley AVA, Sonoma USA), waarbij de 2016 naast de 2015 “Geyserville 50th Vintage” en de 2014 stond. Stuk voor stuk donker, geconcentreerd, erg Nieuwe Wereld maar tegelijk heel fris en complex. De Brovia Barolo “Unio” 2014 is ontroerend in zijn delicaatheid en evenwicht, en toch stevig gestructureerd. En dan de iconische Vin de Constance 2012 van Klein Constantia: wat een grote wijn in al zijn complexheid is dat!

Het obligate maar niet minder gemeende woordje van dank: uiteraard aan Gianluca en Anne-Sophie voor de warme ontvangst en het perfecte verzorging! Nathalie, Steven, Huguette en Trésor, omdat het zo plezant, ongedwongen en warm was.
Tenslotte nog een extra woordje van dank voor Thomas Colart van C. de Champagne die bijna hemel en aarde verzette om mij een flesje champagne te kunnen bezorgen…

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.