De themamaand champagne en de artikels die erover ik schreef hebben mijn nieuwsgierigheid goed aangewakkerd.
Zeker na de twee interessante degustaties (Masterclass en Thematasting) rijpte het plan om eens enkele dagen ter plaatse op verkenning te gaan. Het zal jullie misschien verbazen, maar ik was dus nog nooit in de Champagnestreek geweest…
Door de drukke tijd hier was er niet heel veel voorbereiding. Ik ging eens snuisteren op het Wijnliefhebbers forum, en vroeg raad aan enkele wijnvrienden, die me prompt de nodige tips doormailden..

Uitgangspunten: Om alles wat overzichtelijk te houden, zouden we in de Montagne de Reims, Vallée de la Marne en Côte des Blancs, drie belangrijks regio’s ten zuiden van Reims, enkele wijnmakers bezoeken. De champagnes zouden moeten betaalbaar zijn, liefst in wat diverse stijlen, en niet courant verkrijgbaar in België zijn.
De longlist telde een twintigtal namen, die na strenge en misschien onterechte selectie werd teruggebracht tot acht.
Zelfs dat bleek te veel: uiteindelijk konden we vier wijnmakers bezoeken: twee in de Côte des Blancs, een in de Vallée de la Marne, en een in de Montagne de Reims.

Een kort verslag, niet noodzakelijk in volgorde van bezoek…

Vallée de la Marne:

Champagne J. Charpentier (Villers-sous-Chatillon)

Het is koud, nevelig en winderig als we vanuit Boursault naar Villers-sous-Chatillon rijden. De korte rit zelf is wel mooi: het glooiende landschap moet in de andere weersomstandigheden spectaculair mooi zijn. Het ene vergezicht verdringt het andere. Ook vanop het champagnedomein zelf is het uitzicht schitterend.
Het champagnehuis J. Charpentier is een familiaal bedrijf, waar momenteel de vijfde generatie wijnmaker actief is. Ze bezitten wijngaarden in de Vallée de la Marne in Villers sous Châtillon, Reuil, Binson-Orquigny, Châtillon-Sur-Marne, Mareuil le port, Verneuil, Mont Saint Père, Neuville sur Seine en Le Breuil. Door huwelijk zijn er ook wijngaarden in de Montagne de Reims in bezit gekomen, onder andere in Ludes en Avenay-Val-d’Or.

De klassieke drie druivensoorten staan aangeplant, met een nadruk op de rode druiven meunier en pinot noir. 15 ha wijngaard verdeeld over 38 perceeltjes: het levert heel wat werk op voor de familie.
Op de wijnkaart staan 12 cuvées. We proeven…

Tradition Brut: 95% meunier, 5% chardonnay, dosage 9 g/l, 20 maanden rijping.
Beetje kleur in het glas; klein rood fruit framboosjes en wat gist in de neus; ook wat rood fruit in de mond met wat merkbare dosage. Mist wat finesse, balans en eindigt wat ruw.

Blanc de Blancs Brut: 100% chardonnay uit de Montagne de Reims en Vallée de la Marne, dosage 9 g/l, 32 maanden sur lattes.
Heel fijne belletjes; fijn wit fruit en wat kruidigheid in de neus; zachte aanzet met citrus en agrume, ook in afdronk grapefruit en zeste van citrus, met fijne bittertjes. Mooi.

Prestige Brut: 60% pinot noir, 20% meunier, 20% chardonnay, 7 g/l, 32 maanden rijping
Klein rood fruit in de neus, snoepjes, citruskern; romig en voller in aanzet, met groene appeltjes en zeste van pompelmoes en citroen; karaktervolle afdronk.

Millesimé Brut 2008: 40% pinot noir, 35 % meunier, 25% chardonnay, in de fles in 2009 en gedegorgeerd in 2018.
Fijne pareling en wat kleur, donker strogeel; rijkere neus van gedroogd fruit, abrikoosjes, dadels; drogende aanzet met goede complexiteit, lichte oxidatieve toets, veel evolutieve en tertiaire indrukken.

Premier Cru Brut: uit Premier Cru dorpen in de Montagne de Reims (Ludes en Avenay-Val-d’Or), 60% pinot noir, 40% chardonnay, gedeeltelijk opgevoed in foeders, 6 g/l gedoseerd.
Fijne evolutieve toets van gedroogd fruit, zeste, gist en brioche, gras en hooi; rijk in aanzet met veel rijp geel fruit en rood fruit, mineraal; stevig en krachtig mondgevoel; lange en zuivere afdronk. Mooi.

De twee prestigieuzere cuvées krijgen we niet te proeven. Volledigheidshalve gaat het om de Comte De Chenizot, assemblage van 33% chardonnay, 33% pinot noir en 33% pinot meunier met reservewijnen die in foeders en op barique zijn opgevoed. Meer houtgedreven dus. Cuvée Pierre-Henri is de topcuvée die volledig uit pinot meunier is samengesteld, met een alcoholische gisting op hout en opvoeding van 10 maanden op foeders.

 


Montagne de Reims:

Champagne Godmé Sabine (Verzenay)
We zijn in Verzenay, Grand Cru gemeente in het hart van de Montagne de Reims, tegenover de befaamde vuurtoren, hoog boven de wijngaarden van de omstreken.
We worden ontvangen door Jean-Marie Guillaume, echtgenoot van Sabine Godmé. Samen met zus Dominique Godmé is dit de vierde generatie wijnmakers hier. Dochter Marie en zoon Matthieu worden klaargestoomd om de opvolging te verzekeren.
Jean-Marie moet straks naar Parijs om een vergadering van de vereniging “Grands Crus d’Exception de Champagne” bij te wonen. Desondanks neemt hij de tijd om ons uitgebreid het gamma te laten proeven en er wat bij te vertellen.

Het domein heeft wijngaarden in Premier en Grand Cru dorpen Verzenay, Villers-Marmery, Verzy, Beaumont-sur-Vesle en Montbré, de gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt 30 jaar. Er is 11,5 ha wijngaard in bezit, met de helft van de aanplant bestaande uit chardonnay, 35% pinot noir en 15% pinot meunier. “Volgend jaar trek ik alle meunier uit…” zegt Jean-Marie tijdens de degustatie.

De huisstijl hier is strak en zuiver, en daar wordt nergens van afgeweken. Jean-Marie houdt niet van een oxidatieve en houtgedreven stijl, en brengt dat gedurende het gesprek ook verschillende keren ter sprake. De champagnes zijn dan ook heel precies en fijn van stijl.
Ik schreef kort iets over de familiale band met buur en broer Hugues Godmé in het artikel over de champagnedegustatie van december.

De wijnen komen extreem koud in het glas. Ook dat is een persoonlijke voorkeur van Jean-Marie, maar af en toe moet hij toch ook toegeven dat we beter het glas wat opwarmen…

Brut Réserve: 70% chardonnay, 15% pinot noir and 15% pinot meunier uit premier cru percelen. Een champagne “facile et flatteur”, zegt de wijnmaker. Dosage 9 g/l, minimum 3 jaar rijping.
Wit fruit, bloemetjes; frisse, sappige passe-partout champagne zonder veel complexiteit, in een strakke stijl en met een kalkige afdronk.

Brut Blanc de Blancs: 100% chardonnay uit premier cru dorp Villers-Marmery, het enige dorp hier waar chardonnay aangeplant is. Zowel bij deze Blanc de Blancs als bij de Blancs de Noirs wordt ongeveer 40% reservewijn met opvoeding op tonneaux geassembleerd, om wat meer body en complexiteit te geven. Dosage 7 g/l en, wegens groot succes, 3 jaar sur lattes in plaats van de gebruikelijke 4 jaar.
Vineuze neus met citrus en grapefruit, mirabelletjes, perzik, groene kruiden, rokerigheid; romige aanzet met veel sap en stevige zuurtjes, strak en rechtlijning, citrus, mineraal, kleine bittertjes; afdronk met mineraliteit en saliniteit.

Brut Blanc de Noirs: 100% pinot noir uit Verzenay en Verzy, 6 tot 8 g dosage, 4 jaar rijping. Hier dus ook reservewijn met bescheiden houtopvoeding, net zoals de Blanc de Blancs.
Kalkige mineraliteit; fijne neus van witte kersen, witte perzik, strak en rechtlijnig weer, stevige zuurtjes, amper dosage merkbaar, mondgevoel zoals een zero dosage; afdronk met wat sappigheid en heel zuiver. Mooie champagne.

Brut Nature: 50% chardonnay, 30% pinot noir, 20% pinot meunier uit Grand Cru en Premier Cru percelen, 40% vins de réserve, 6 jaar sur lattes, zero dosage.
Fijne complexe neus met hazelnootjes, kruiden, wat wit steenfruit; droog en rijper, maar moeilijk door de stevige zuren en de extreme strakheid hier; saliniteit en mineraliteit in afdronk.

Grand Cru Millesimé 2012: 60% chardonnay en 40% pinot noir, iets meer Verzy dan Verzenay, 40 tot 50% wordt opgevoed op tonneaux, malolactische gisting van de wijnen op cuve en geen malo bij de wijnen op tonneaux. Dosage 5 g/l, recent gedegorgeerd.
Mooie complexe neus van rijp en gedroogd fruit, wat brioche, boter, bloemetjes, kruiden; schitterend mondgevoel met rijpheid en complexiteit, en tegelijk de strakke rechtlijnige huisstijl, voldoende sappigheid en fruit; lange, droge afdronk met wat kruidigheid en pitfruit. Krachtige en fijne champagne met goede complexiteit.

Grand-Cru Terre de Verzenay: vroeger “Extra Brut Grand Cru” op het etiket, nu dus de nieuwe benaming. 60% pinot noir en 40% chardonnay, ongeveer de helft van de wijn wordt op tonneaux opgevoed.
Finesse in de neus, met geel en klein rood fruit, broodgist en brioche, mooi complex; fris, dartel en verfijnd, met wit pitfruit, citrus, kleine besjes, kruiden. Fijne mineraliteit, mooi mondgevoel, levendig, fris en complex; een lange, minerale en zuivere afdronk. Grote champagne!

We vernemen nog dat er een exclusieve cuvée in de maak is die samengesteld wordt uit de 17 Grand Crus, met druiven van de leden van de Grands Crus d’Exception de Champagne en van het jaar 2017. “Cuvée 17 Grand Crus” wordt enkel in magnum uitgebracht, en zal op de Printemps du Champagne (april 2019) voor het eerst worden voorgesteld. Echt verkrijgbaar zal de wijn pas zijn vanaf 2022. Het etiket wordt nog aangepast, de definitieve naam misschien ook, maar dit prototype stond toch al te blinken tussen alle andere flessen…

 

Lees ook: Thema Champagne: op verkenning in Champagne – deel 2: Côte de Blancs (volgt)


Algemeen besluit bij deel 1 en deel 2:
Het werd een interessante verkenning. Veel geleerd!
Wat het uitgangspunt betreft, bijvoorbeeld. De prijs is een nuttig gegeven, maar voor enkele euro meer heb je veelal een veel betere en interessantere champagne.
Je focust je beter op een bepaalde streek, om zo de verschillen in bodem, ligging, wijnmaker te leren ontdekken. Het “terroir”, dus. Dat is waarschijnlijk beter dan als een gek de verschillende regio’s te willen aandoen. En het geeft een mooi alibi om later nog eens terug te komen om andere ontdekkingen te doen.
Zo lijkt het me interessant om de wijnmakers van de “Grands Crus d’Exception de Champagne” eens te bezoeken. Plannen voor later.
Het was volop de periode van snoei en opbinden. Tijdens een van onze wandelingen door wijngaarden en bossen kregen we een demonstratie van een “travailleur” in de wijngaard. In een mum van tijd snoeide hij een lange scheut kort en met een klein toestelletje was het opbinden zo geklaard. Indrukwekkend. En hoedje af voor de gure arbeidsomstandigheden, in weer en wind.

Ik liep ook met een schema van de snoeimethodes op zak, zodat ik de verschillen tussen de druivensoorten en hun aanplant kon herkennen.
Het meest opvallend was natuurlijk de alomtegenwoordige aanwezigheid van kalk en krijt in alle mogelijke vormen in de bodem, en aan onze schoenen… Geen Champagne zonder kalk of krijt en alle variaties daarop.

Ondanks mijn zoektocht op internet om domeinen te vinden die niet courant verkrijgbaar waren in België, vertellen drie van de vier bezochte domeinen dat er toch een invoerder in ons land is. Soms maar een of enkele cuvées, meestal kleine hoeveelheden.
Eerlijkheidshalve gaat het om:
Champagne J. Charpentier: Carpevino, Divino
Champagne Godmé Sabine: Les bulles d’Anvers
Champagne De La Renaissance: “DY3 Import” zegt Nelly Dhondt. Dat blijkt, na lang zoeken, C. de C. te zijn, waar ik mee in contact was naar aanleiding van de champagnedegustatie in december. Sorry, Thomas en Benjamin, had ik niet gezien. 
Champagne Guy Larmandier: geen invoerder gevonden.

We verbleven in een B&B in Boursault, “Chez Fred”, een aanrader voor wie op zoek is naar een warme ontvangst, zonder grote luxe maar met alle comfort, rustig en toch vrij centraal gelegen om de streek te verkennen.

 

Lees ook: Thema Champagne: op verkenning in Champagne – deel 2: Côte de Blancs (volgt)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.