De themamaand champagne en de artikels die erover ik schreef hebben mijn nieuwsgierigheid goed aangewakkerd.
Zeker na de twee interessante degustaties (Masterclass en Thematasting)  ben ik me gaan verdiepen in deze interessante wijn.

Het was dan ook een geweldige eer om te kunnen deelnemen aan de Masterclass “Les Millésimes” georganiseerd door Thomas Colart en Benjamin Duplouy van C. de Champagne, een sympathieke wijnhandel gespecialiseerd in… champagnes, natuurlijk.

Ze doopten hun tweedaags evenement “Champagne Experience“, waarbij een aantal producenten een selectie van de wijnen voorstelden. De locatie was uniek: in het Atomium te Brussel werd een hele “bol” omgevormd tot champagneparadijs. Zelf schrijven ze: “Met onze twee “Open kelderdagen” willen we de consumenten en de professionals onderdompelen in een unieke en meeslepende champagne-ervaring die hen in staat stelt om van de volledige diversiteit van de Champagnestreek te genieten door rechtstreeks ontmoeting met de wijnbouwers.

Op Facebook schreef ik kort iets over de eerste dag van de proeverij:

Op de tweede dag stond de masterclass “Millésimes” gepland.
Het ging niet alleen over millésimé-champagnes, ook het glaswerk waarin geproefd werd kreeg een prominente plaats.
De masterclass werd immers geleid door Philippe Jamesse, champagnespecialist, wijnconsulent en tot voor kort hoofdsommelier in het tweesterrenrestaurant “Les Crayères” in Reims.
Uit frustratie over de klassieke champagneflûtes ontwierp hij enkele reeksen glazen, specifiek om de betere champagnes optimaal tot hun recht te laten komen.
De champagnes in het Atomium werden geschonken in een kleine flûte (Opale 16), in het mondgeblazen glas Jamesse Prestige Grand Champagne 45 én in het schitterende, uiteraard ook mondgeblazen, Jamesse Prestige Synergie 75.
Door het bolvormige ontwerp van het Synergie-glas kunnen de aroma’s van de champagnes zich optimaal ontwikkelen.
Dus niet alleen een vergelijk tussen verschillende champagnes van verschillende huizen en van verschillende jaartallen, maar ook nog eens in verschillende glazen naast elkaar. Geweldig interessant en boeiend!
Het resultaat was alleszins meer dan verrassend voor mij, en niet alleen voor mij, als ik de commentaren op allerlei sociale media nalees.
Ik was van plan om een reeksje Grand Champagne-glazen aan te schaffen (ze bestaan ook in een goedkope mechanisch geblazen “Signatuur”-reeks), maar de manier waarop de champagnes schitterden in Synergie 75 hebben me doen besluiten om toch nog even verder te sparen…

De proefglazen: Opale 16, Jamesse Prestige Grand Champagne 45 en Jamesse Prestige Synergie 75

Voor de volledigheid: Jamesse ontwierp de glazen in samenwerking met Lehmann Glass (in België verdeeld door PICLA).

Met een dik half uur vertraging start de presentatie.
Elke wijnmaker mag telkens kort iets over de gepresenteerde champagne vertellen. Jamesse vult dan aan en geeft ook een organoleptische beschrijving. Door de akoestiek van de Atomiumbol (het kan ook aan mijn gehoor liggen) is Jamesse niet altijd even goed te verstaan.
Het valt me wel op dat zijn beschrijving telkens zeer uitgebreid en gedetailleerd zijn. Een lesje in bescheidenheid voor mij ook, want hoe dikwijls dacht ik: “ah ja, juist, dat ruik ik ook nu hij het zegt…”.

Champagne Bernard Robert “Le Treizot” Grande Réserve 2014

Een 100% chardonnay uit de Côte de Bar, assemblage van twee percelen van ongeveer 38 jaar oude wijnstokken, dosage 9 g/l.
Uiteraard heel nieuwsgierig hoe de drie glazen ten opzichte van elkaar de champagne doen uitkomen. In het fluitglas doet de wijn charmant en toegankelijk aan, terwijl in de Grand Champagne veel meer vineuze indrukken tevoorschijn komen. Synergie heeft wat tijd nodig: eerst heel gesloten impressies met amper wat floraliteit.
Maar het is zoals @champaniaque op Instagram zegt: “don’t make your judgement fast, let the wine breathe and “fill” the 75cl volume. I’d call it a train glass: it needs time to speed up, but then it becomes unstoppable“.
Inderdaad, na een tijdje geeft dit glas, naast de citrus, perzik en florale aroma’s als enige ook bladerdeeg, iets vanille en karamel.
Zelfs in de mond onthult Synergie wat mineraliteit, en is merkbaar droger dan in de andere glazen.
Zei ik al boeiend?
Al bij al komt er een allegaartje van notities in mijn boekje terecht. Gaande van primaire fruitaroma’s, pompelmoes, biscuit, groene kruiden, kalkig… Het is duidelijk dat de invloed van een glas niet te onderschatten is.
Toch laat de wijn me een beetje onberoerd, misschien door de afdronk die nogal snel wegvalt.

Champagne De La Renaissance Grand Cru Millésime 2008

Een chardonnay uit Oger (Côte des Blancs), zonder dosage. Nelly Dhondt zegt dat hun millésiméchampagne geen dosage nodig heeft, en maar alleen zijn plan moet trekken: “il doit se débrouiller tout seul”.
Licht goudgeel met groene tint, dik tranend. Boter en gedroogd fruit, amandeltjes, kruidigheid, bruine suiker en kandij, onderhout, paddenstoeltjes en toast.
Sappig, gebalanceerd, olieachtig en romig. Gekonfijt fruit en honing, naar het einde toe terug fijne citrus en zeste. Lange afdronk, zuiver en droog, mooi fruit, beetje hout. Heel mooie champagne!

Champagne Bolieu “L’ instant B” 2008

Ook 100% chardonnay uit de Coteaux Vitryats. Dit gebied hoort officieel bij de Côte des Blancs, maar ligt zo’n 60 km oostelijker. De bodem heeft hier wat meer klei naast de kalk, wat een meer rondere stijl van champagne oplevert. Extra Brut.
Licht citroengeel met groene fonkeling. Gekonfijte citrus, gestoofde appel, fijne kruidigheid, bloemenwei en klavertjes. Geroosterd brood, rozijntjes, fijne autolyse. Veel impressies, heel complex, bijna geparfumeerd. Romig en complex in aanzet, gekonfijt fruit, amandel, aards, maar vooral veel fruitinhoud en weinig evolutie. Fris, dens, zijdeachtig mondgevoel. Goede aciditeit en evenwichtig in structuur. Heerlijke champagne, sprankelend en levendig. Top!

Champagne Philippe Gamet Brut Nature Millésime 2012

Assemblage uit de Vallée de la Marne, van 30% meunier, 35% pinot noir en 35% chardonnay, afkomstig van een terroir met coquillages, zero dosage. In 2012 schitterde vooral de pinot noir, zegt de wijnmaker.
Iets getinte bleekgele kleur, lijkt niet 100% zuiver, wat kelder, sherrytoesje, wat oxidatief. Brioche en broodgist, onderhout. Een beetje tegenstribbelend en hoekig in aanzet, tannineus ook, heel krachtig.
Stevige champagne die nog niet helemaal geïntegreerd is.

Champagne Aspasie Milésime 2011

Vallée de l’Ardre, een stuk ten westen van de Montagne de Reims. Een derde van de drie druivensoorten in deze assemblage, uit wijngaarden in Brouillet, dosage 4 g/l.
Lichte kleur. Fijne neus met rijpe indrukken: rozijntjes, gekonfijt geel fruit, kruiden, fijne autolyse met geroosterd brood. Precies puur en gebalanceerd. Saliniteit is opvallend. Delicaat mondgevoel, veel sap en frisheid. Lange talmende afdronk met rijp fruit, wat hout, fijne tannines.
Mijn buurman giet de wijn bijna zonder proeven in de wijnemmer, want in 2011 kan niemand goede champagne gemaakt hebben, zegt hij vol overtuiging. Gemiste kans, denk ik dan, want deze wijn is een van de uitschieters van deze masterclass wat mij betreft.

Champagne Bonnet-Ponson “Jules Bonnet” Blanc de Noirs Extra-Brut 2011

100% pinot noir uit de Montagne de Reims, 4 perelen uit Verzenay Grand Cru en 2 percelen uit  Chamery Premier Cru, spontane gisting (!), 7 maanden op hout, minimum 5 jaar sur lattes, dosage 2 g/l
Nog een champagne uit 2011, mijn buurman kijkt sip…
Kruidige, etherische en verfijnde neus met roosjes, wat onderhout, nadien ook rijping met paddenstoel, iodium. Stevig in aanzet, met veel materie, geïntegreerd maar aanwezig hout, veel sap en zuiverheid. Verfijne grapefruitbitters. Lange droge afdronk met kalkachtige mineraliteit.

Champagne Pierre Mignon “Clos des Graviers” 2009
Het domein bevindt zich enkele tientallen kilometer ten zuiden van de Vallée de la Marne. Leuk toch, die geografische spreiding van de aanwezige wijnmakers…
50% chardonnay, 40% pinot noir, 10% meunier, monoparcellair, met een productie van 8000 flessen. Opgevoed op hout, met eiken vaten afkomstig uit het dorp zelf.  Dosage 9 g/l.
Fijne en complexe, verrassend jonge neus met groene citrus, groene kruiden als munt en tijm; klein rood fruit, framboosjes, witte bloemenwei, honing. Fruitige aanzet, precies en zacht. Dosage is net merkbaar. Verfijnde impressies van rijp geel en gekonfijt fruit.
Mooie, verrassend toegankelijke champagne, die zich bedrieglijk eenvoudig voordoet, maar eigenlijk heel complex en verfijnd is. Heel mooi!

Champagne Jean-Yves de Carlini Brut Grand Cru Millésime 2007
50% chardonay en 50% pinot noir uit Verzenay (Côte des Blancs), geen verdere informatie genoteerd.
Licht oxidatief karakter, gebrande suiker, gedroogd fruit, wat hout en etherisch. Saline aanzet met kandij, groene tonen, wat citrus naar het einde toe. Complex maar moeilijk toegankelijk. Veel rijpe impressies zonder belegen te zijn. Saliniteit en mineraliteit vallen op. Vineuze afdronk met gedroogde vruchten, nootjes, onderhout. Mooie maar wat moeilijke wijn uit een moeilijk jaar.

Champagne Perseval-Farge “197” Chamery Premier Cru Brut Millésime 2005
55% chardonnay, 31% pinot noir, 14% meunier, volgens de “Haute Valeur Environnementale” certificaat geteeld; rijping deels op hout. “197” heeft betrekking op het aantal jaar dat hier champagne geproduceerd wordt. Verder geen informatie genoteerd.
De buurman mompelt iets over champagnes die nooit langer dan 10 jaar kunnen ouderen, dus dat deze al lang over het hoogtepunt heen zal zijn. Ik knik beleefd en proef…
Licht citroengeel met groene (!) schittering.
Complexe en rijpe neus met bos, onderhout, paddenstoelen, gedroogd pitfruit, gestoofd en gedroogd fruit. Erg droog in aanzet, geëvolueerde tonen van boschampignon, gebruinde boter, karamel; een fijne aciditeit en een lichtvoetige structuur geven een edel en romig mondgevoel. Afdronk met heel rijpe en evolutieve tonen. Voor de liefhebbers van gerijpte champagnes.

Besluit:
Wat een uniek event in een unieke locatie was deze Champagne Experience!
Goed georganiseerd ook, met veel belangstelling zonder dat alles te druk en onoverzichtelijk werd. De ruime locatie en de verstandige opstelling van de standen op zondag gaven lucht en bewegingsruimte, en alle kans om een praatje te maken met de wijnmakers.
De selectie van champagneproducenten was ook weldoordacht doorgevoerd: het gaf een interessant beeld van de diversiteit van champagnes en van de verschillende regio’s. 
De masterclass op maandag was fenomenaal goed.
Heel leuk en sympathiek dat de wijnmakers zich even mochten voorstellen en een woordje over de geschonken millésimé-champagne mochten vertellen.

Het vergelijken van de verschillende glazen was zo goed als een openbaring voor mij. Nooit gedacht dat de invloed van een glasvorm zo bepalend kon zijn voor de beleving van een wijn.
Dat zou ik graag eens overdoen met enkele wijnvrienden, niet alleen met champagnes maar bijvoorbeeld ook met enkele rieslings.
Trouwens, alle proefnotities hierboven zijn van het Jamesse Prestige Synergie 75. Ik proefde wel telkens even uit het Jamesse Prestige Grand Champagne 45 glas, maar telkens won Synergie ruim op punten. Opvallend trouwens hoe beperkt de champagnes in het kleine Opale 16 glas presteerden: telkens wel toegankelijk, maar de rijke schakeringen en subtiele nuances gingen totaal verloren. Philippe Jamesse heeft er goed aan gedaan om speciale glazen te ontwerpen. 

Tot slot uiteraard nog een welgemeend woord van dank aan de organisatoren Thomas Colart en Benjamin Duplouy van C. de Champagne. Un grand merci, et à bientôt!
En eveneens dank aan Hilde en Amaury van PICLA voor het ter beschikking stellen van de proefglazen. Het gaf een extra dimensie aan de masterclass waardoor die nog lang zal herinnerd worden.

Geniet nog even mee van enkele foto’s van het evenement. Klik op een foto om details te bekijken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.