Op dinsdag 18 februari werden in hartje Brussel de Grands Crus uit Bordeaux van het jaar 2017 aan het professionele publiek voorgesteld.
Ik kon erbij zijn, en maakte van de gelegenheid gebruik om te gaan luisteren naar de persconferentie.

De setting was nagenoeg ideaal, evenals de organisatie; maar daar kom ik later nog op terug.
Een persconferentie opende het event. In een klein theaterzaaltje, met rode fluwelen zeteltjes, gescheiden door een tafeltje met een lampje erop, glaasje water erbij. En een reuzenscherm waarop bij aanvang een promofilmpje werd getoond. We zien veel groen, mensen fietsen, een paard ploegt doorheen de wijnranken. Het is duidelijk: men wil ook in Bordeaux duurzaamheid en de aandacht voor het milieu centraal zetten.
Spreker is Roman Laborde, voorzitter van de Union des Grands Crus de Bordeaux (UGCB) en eigenaar van Château Clinet in Pomerol.
De vereniging van de Grands Crus van Bordeaux telt momenteel 134 leden (Châteaux-membres) en spreidt zich over de 14 appellaties die Grands Cru produceren (Pessac-Léognan, Graves, Saint-Emilion Grand Cru, Pomerol, Listrac-Médoc, Moulis-en-Médoc, Haut-Médoc, Médoc, Margaux, Saint -Julien, Pauillac, Saint-Estèphe, Sauternes en Barsac).

Monsieur Laborde geeft ons eerst de definitie van een Grand Cru mee. In het Frans klink dat zo: “Le capacité d’un lieu à produire régulièrement un vin singulier de haute qualité“. Het gaat dus om een plaats of domein waar op regelmatige wijze een uitzonderlijke wijn van hoge kwaliteit kan geproduceerd worden.
DE UGCB zorgt dan voor de promotie en de bekendheid van de aangesloten kastelen. Dat doen ze onder meer met een website, een digitaal tijdschrift, ze zorgen voor training en opleiding, en organiseren diverse evenementen, waar deze “The Tasting” er een van is.

De degustatie die vandaag gepland staat stelt de wijnen van 2017 voor, de wijnen die momenteel in de handel komen.

Foto: © Alice Bown (Alice Bown Instagram)

De natuur stelt wijnjaar 2017 op de proef in Bordeaux

2017 was een opmerkelijk wijnjaar voor Bordeaux.
Het einde van de winter was mild en regenachtig, en veroorzaakte een vroeg ontluiken.
Het begin van de lente was zonnig en bevorderde de snelle hervatting van de vegetatie, met in april historische vorstperiodes.
Drie nachten van vorst op 21, 26 en 27 april hebben 40% van de Bordeauxproductie vernield. Sommige wijngaarden waren volledig verwoest, anderen waren gedeeltelijk aangetast, een groot deel werd volledig gespaard. De rest van het seizoen was veel milder. De vroege en snelle bloei in droog en zonnig weer werd gevolgd door een zomer zonder extreme hitte. Het zonnige late seizoen ging gepaard met een paar regens, waardoor de druiven konden bloeien en perfect uitgebalanceerde bessen konden produceren.
Ondanks een lagere opbrengst dan in 2015 en 2016, uitzonderlijke jaren, boekte het wijnjaar van 2017 grote successen: krachtige dessertwijnen, schitterende witte wijnen en aromatische en delicate rode wijnen. Voor Ronan Laborde, “is 2017 het jaar van de nederigheid, het geduld en de vastberadenheid van de wijnmakers”.

De Belgische markt

Roman Laborde geeft enkele cijfertjes over de huidige markt van deze Grand Cru wijnen. Hij zet eerst even de puntjes op de i: als men over Grand Cru wijnen spreekt, dan gaat dat over flessen met een aankoopprijs van minstens 22,5€/fles of 30€ per liter. “Anders komt dat niet eens in onze statistieken” zegt hij.

Met 78% van de omzet en een marktaandeel van 75% binnen de Franse wijnen waarvan de aankoopprijs hoger ligt dan 22,5€ blijft de Belgische markt zeer trouw aan de Grands Crus van Bordeaux. In 2019 vertegenwoordigde de Belgische exportmarkt ruim een half miljoen flessen Grands Crus, goed voor een omzet van meer dan 34 miljoen euro.
De totale exportcijfer bedraagt zo’n 1,15 miljard euro, het beste resultaat sinds 2012. Vorig jaar noteerde men een exportstijging van rond de 12%, maar er was een dalende trend in China, de Emiraten en Zuid-Korea.
België staat op de zevende plaats in de exportlijst.
De redenen voor deze groeiende cijfers? Vooral de uiterst succesvolle verkoop in primeur van wijnjaar 2016.

Etiq’Union

Het Etiq’Union charter moet zorgen voor duurzame praktijken. De leden van de UGCB moeten een ethiek ontwikkelen die in overeenkomst is met het charter. Daarin staan milieupraktijken die ze nastreven of net moeten vermijden.
Voor alle activiteiten die de UGCB onderneemt, en dat zijn er bijna 65 per jaar in 15 landen over de hele wereld, compenseren ze de CO2-uitstoot door aanplant van bomen.

The Tasting

Meer dan 100 Grand Cru wijnen staan er te proeven in de grote, ruime zaal van Hotel de la Poste nabij Tour & Taxis in Brussel.
Ik moet eerlijk bekennen dat deze degustatie een beetje buiten mijn comfortzone valt. Jonge Bordeaux, met stevige tannines, veel materie en nogal wat houtgebruik: het is geen pretje om er veel na elkaar te proeven. Zoals Peter A. opmerkte: “maak je van elke wijn een proefnotitie? Op dit moment lijkt alles toch erg op elkaar, wat kan je dan noteren?” Gelijk heeft hij.

Ik kom uiteindelijk thuis met zestig proefnotities. Niet alles geproefd, dus, wegens nagenoeg onmogelijk.
Wat volgt is dus per se een onvolledige en strikt persoonlijke selectie van de wijnen die mij opvielen of raakten. In positieve zin, uiteraard.
Fotootjes staan onderaan dit artikel.

Saint-Emilion Grand Cru
Château Valandraud: rijp rood en zwart fruit en kruiden, wat warmte en rondheid, fluwelig en mineraal.
Château La Tour Figeac: veel fris rood fruit dat ook in de mond terugkomt en gedragen blijft tot in de finale.
Pomerol
Château La Conseillante: kruidig en hout maar ook fijn rood fruit, sappig en elegant
Margaux
Château Prieuré-Lichine: zwart fruit, bloed, mineraal, goede concentratie, volledig en klassiek mondgevoel.
Château Marquis de Terme: Veel fruit en gedroogd fruit, stevig en vulling, met mooie tanninestructuur.
Château Dufort-Vivens: tabak, kruiden, zwart fruit; compleet en mooi in de mond.
Pauillac:
Château Grand-Puy Ducasse: misschien wel een van de mooiste wijnen op de degustatie. Klassiek gebald, met fijn fruit en fijn hout, grote lengte.
Château Lynch-Bages: sappig en materie, gedroogd fruit, groot. 
Saint-Julien
Château Branaire-Ducru: cassis, bessen, tikje groen, goede fruitbalans.
Graves en Pessac Leognan
Château Les Carmes Haut-Brion: floraal, fijn fruitig, fris en elegant. Nu al erg mooi.

Vicky Corbeels en Andy De Brouwer – Foto: © Alice Bown (Alice Bown Instagram)

Tijdens het “Wine Impro” atelier met Andy De Brouwer en Vicky Corbeels kwam er nog een Beychevelle 2017 (Saint-Julien) in het glas. Was het de setting? Deden de rode fluwelen zeteltjes hun werk? Feit is dat deze wijn hier een opvallende finesse vertoonde, met verfijnd sappig fruit en een grote lengte. Wijn van de dag voor mij.

Alice Bown

De organisatie van deze “The Tasting” was in handen van Alice Bown food and wine PR & events.
Van uitnodiging tot opvolging na inschrijving, van ontvangst, begeleiding naar de ateliers tot aankleding van de zaal en de ruime opzet van de proefruimte: er was niets aan het toeval overgelaten, en ik heb daar het grootste respect voor. Naar verluidt zouden er vijfhonderd deelnemers zijn geweest. Het was soms druk, maar nooit onaangenaam. Je kon met mensen praten, het was ruim, luchtig en fris, je moest niet uren aanschuiven voor een proefslokje. En dan heb ik het nog niet eens over de geweldige lunch…
Grote dank en proficiat hiervoor aan heel het team van Alice Bown!

Dank ook aan Steven voor de leuke dag samen proeven…

Nog enkele foto’s (klik op een foto om meer te zien):

Tot slot: lees ook het verslag van Kristel Balcaen, die zich afvroeg wat nog het unieke karakter is van de wijnen van Bordeaux, of de wijnen nog een plaats hebben aan tafel en op restaurant en of ze qua prijs-kwaliteitsverhouding kunnen concurreren met hun wereldwijde broers en zussen. Het antwoord daarop lees je hier.
(There is even a version in English: read it here)

 

https://www.ugcb.net/
https://www.bordeaux.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.